Бюджетна пълна промяна за кухнята с малко труд и добър завършек

Ако интериорът в кухнята вече ви е омръзнал и жадувате за промяна, но не разполагате с голям бюджет, не се отчайвайте. Промяната е възможна и без да се налага да влагате стотици левове. Става дума за леснодостъпни козметични корекции, които ще дадат нов и свеж облик.

Прозорците

Те могат да са едновременно незабележими и прекалено привличащи вниманието. Всичко зависи от оформлението им и от изложението на помещението. Ако желаете обновяване, преценете колко светлина влиза през тях и се възползвайте от плюсовете. И направете така, че да внесат свежест, най-вече с нов красив текстил. Възможна е и друга малка промяна – поставянето на декоративен елемент точно над прозорца, така че да се акцентира върху него, особено ако е единствен.

Хладилникът

Мнозина използват вратата му, за да лепят магнитчета или други дребни предмети и картинки. Ако пожелаете да се откажете от това хоби или да преместите магнитчетата, може да освежите тази важна домашна техника с фолио според интериора. Разбира се, при положение, че хладилникът не е от най-новите. И ако вече сте решили да използвате декоративни корнизи или да смените перденцата, то съобразете цвета на фолиото с тях. Още повече, че вратата на хладилника е отлично място за артистичен и красив акцент.

Вратата

Друга възможност за коренна промяна в интериора на кухнята е нейната врата. Може да промените външния й вид по много начини – обикновено пребоядисване, залепване на фолио или само на отделен елемент, поставяне на декоративна рамка и т.н. И тук предимството е като при вратата на хладилника – голямата площ за действие.

Подът

Ако подът ви е дървен или с фаянс, които вече са поомръзнали или пък имат някаква видима повреда, и особено ако са едноцветни, не се колебайте да сложите килимче, може и с шарка. През сезоните есен и зима това ще внесе допълнителен уют. При наличие на балатум обаче изборът на текстил за пода е по-деликатен и трябва да внимавате да не се окаже ,че сте сътворили кичозен интериор.

И още

Добър начин да го разнообразите е да промените вида на ъглите. Ако помещението е малко, пространството може да се използва за още няколко малки рафта, на които да се поставят дребни предмети. Тези рафтове може да са място за временна или постоянна украса. А в такава може да се превърне горната част на някоя стена, ако там се постави дървена плоскост, на която да се закачат чаши или тигани примерно.

Но от друга страна не е лоша идея и ако опитате да скриете част от претрупаните рафтове с посуда. Може да се направи и чрез текстил. Обновяване ще постигнете и с прикриване на врати, зад които има технически елементи, като кранове и т.н. В началото говорихме за декоративния корниз над прозореца, но обликът на цялото помещение може да се промени също и с перваз на пода или фриз на някоя от стените.

Не на последно място плотът е друг много важен елемент, който също може да търпи промяна. Без да е нужно да се сменя, той може да бъде обновен чрез боядисване, но е добре да се потърси съвет от специалистите за типа боя и начина на обработка в зависимост от материала, от който е плотът. А защо не върху обновения плот да не освободите място, като в същото време направите красива композиция чрез събирането на различни кухненски предмети в панерчета или декоративни кутии без капаци. Ако пък смесителят в кухнята вече е захабен, то външният му вид може да оправите с помощта на специален спрей.

Източник: mila