Братя не бягайте.. Има толкова много причини да не напускаме България!

За какви ви напомня този самолет, готов да излети от Терминал 2, пълен с българи… Предимно млади хора… Защо бягат те? Знаете отговора – той е тривиален – защото е много, много трудно да се реализират тук. Иронията е в това, че си имаме всичко, което и ще ви припомним с прекрасните примери по-долу.

Огромен потенциал по отношение на природни дадености – съзвездие от толкова различни планини, коя от коя по-красива – добрия стар Балкан, великолепния Пирин с неговите алпийски върхове, величествената Рила, импресивната Странджа, Витоша – белите дробове на нашата задъхваща се столица… Просто да обикаляме планините и да се дивим на красотите им…

А минералните извори – те са безчет – няма по-богата страна на минерални води в Европа… А черноморското ни крайбрежие – най-добрите плажове си остават у нас – тези в Турция и Русия значително отстъпват… безразборното строителство по бреговата ивица отблъсква, но все още има незастроени скътани места, където може райски да си починеш. Имаме си и водопади. А какво да кажем за културно-историческото наследство?

То датира отпреди близо 14 века! Имаме предостатъчно дълга и славна история, за да се гордеем, че сме българи. Съхранили сме се – въпреки всичко – вижте нашите великолепни манастири и църкви, типично български градчета и села, съхранили духа на нашите предци… Кой народ може да се похвали с толкова дълга история – гордеем се с тези, които с готовност са пожертвали живота си, за да пребъде българското по тези земи – списъкът на тези герои е твърде дълъг.

Но важното е и това, че никога не сме страдали от липса на потенциал по отношение на човешките ресурси – имаме цяла плеяда от учени, просветители, възпитатели, културни дейци, математици, физици и астрономи, млади хора с изключителни способности, готови да работят не само за себе си, но и за страната си! Защо страната ни не им дава възможност да реализират възможностите си тук – у нас?

Ниският стандарт на живота не е от вчера и за него вина нямат нито великолепната природа, нито талантливите поколения… Младите – в голямата си част се лишават от всичко което е толкова българско у тях – сигурни сме, че сърцата им кървят от това – и се насочват към Терминал 2. И само след 2 – 3 часа се потопяват в съвършено друг свят – добре уреден, но и много по-напрегнат, където времето ги притиска – учи и работи – прави кариера и пари и – може би – един ден ще бъдеш отново в България, за да развиеш свой собствен бизнес и да проявиш своите способности… Да, някои се връщат: 2 от 10.

Някои все пак решават, че милата им родина е по-скъпа от парите и славата, високия жизнен стандарт и остават… Да им се възхитим ли, или да ги съжалим? Вие как мислите?

Източник: vsyakajena