Стайните растения – лечители, които възвръщат жизнените ни сили

Днес ви предлагаме подробен списък на стайните растения с мощна лечебна сила!

Ароматните масла носят не само спокойствие и бодрост, но и голяма лечебна сила. Не случайно в инструкциите към тях често предупреждават, че трябва да ги използвате разумно, тъй като те концентрират живота на растенията. Затова е най-добре да ги използвате под формата на стайни растения, отколкото като масло. Миризмата на мушкато или роза може да има много благоприятен ефект върху вашето настроение и здраве. В тази статия ще намерите селекция от най-добрите зелени лечители. Може би някои от тези растения вече ги имате у дома?

Мушкато

Това цвете помага да преборите безсънието, неврозата, някои заболявания на нервната система. Мушкатото има антибактериално и антивирусно действие. Познатото и обикновено на пръв поглед цвете може да ви спаси от умората. Неговият аромат прогонва също така мухи и комари.

Преди на перваза на прозореца във всеки дом можеше да се намери саксия с мушкато, в селата този обичай е все още жив. Това не е изненадващо: още от древността се е смятало, че червеното мушкато е най-очарователното растение, а розовата му разновидност ще ви помогне да царува в дома ви любов и мир.

Лимон

Лимон – истински концентрат на лечебни сили. Лимоновите плодове са се използвали при лечението на различни заболявания, но ароматните му листа са не по-малко полезни. Учените са доказали, че те съдържат около 80 хранителни вещества, имат силен бактерициден ефект и практически могат да стерилизират въздуха във стаята. Искате ли да подобрите работоспособността си и да преодолеете сънливостта? Вдишайте аромата на лимоновите листа!

Мента

Ментата излъчва фин, много специален аромат, който не може да бъде объркан с друг. Този аромат има успокояващ ефект върху нервната система и помага на тялото да преодолее умората, раздразнителността и дори прекомерната агресивност. Трябва да се отбележи и неговата способност за подобряване на апетита. Аналгетичните и противовъзпалителните свойства на ментата са известни за всички.

Научно доказан е фактът, че ароматът на мента помага да се концентрирате. Вие прекарвате много време пред компютъра? Поставете в близост до работното си място ментов храст!

Пелин

Много градинари смятат пелина за плевел и безмилостно го унищожават, без дори да помислят, че именно горчивия му вкус неутрализира лошата енергия в дома. Пелинът също повишава апетита и подобрява храносмилателната система.

Роза и жасмин

Посадете в дома или в градината си роза и жасмин – ще ви накарат да се чувствате весели и енергични и ще ви изкарат от апатията и депресията. Ароматите на техните цветя са полезни за оросяването на мозъка и стимулират мисловните процеси. Декорирайте дома си с тези растения – те не само са красиви, но и полезни.

Розмарин

На тези, които са предразположени към респираторни заболявания (като например пневмония, хроничен бронхит и астма), ще им помогне розмаринът. В допълнение, ароматът на този малък храст е в състояние да вдигне настроението и да създаде положителна нагласа към живота.

 

Лайка

Позната на всички от детството лайка въпреки очевидната си простота, има аромат, който е в състояние да подсили процесите на централната нервна система, както и да стимулира мозъчната дейност.

Циклама

Подарете циклама на някой нервен човек. Ароматът й може да ви помогне да се справите с прекомерната емоционалност и “промяната” в настроението. Освен това, има свойството да стабилизира кръвното налягане.

Разбира се, това не е пълния списък от растения с полезни свойства. Насладете се на цветята в дома си и вдишвайте аромата им, за да бъдете здрави.

Ако сте харесали статията, я споделете с приятелите си!

Източник: otbaba