8 признака, че ви завиждат

Всеки е изпитвал завист в даден момент от живота си. Това обаче невинаги означава, че всички умеем да се справим с това чувство и мнозина действат неразумно, когато това се случи. Затова завистта често довежда до депресия и разочарование – в повечето случаи и за двете страни.

Много често ако някой ви завижда той се опитва да установи контрол над вашите емоции, тъй като не съумява да контролира своите собствени. Представяме ви 8 признака, показващи, че някой ви завижда.

Фалшива възхвала

Завистливият човек няма да има никакви проблеми да ви прави комплименти, но веднага след това, той ви обръща гръб и се изказва негативно за вас пред други хора. Такива личности обикновено не обичат директната конфронтация, така че никога няма да ви споделят открито, че ви завиждат, затова ще се преструват, че са горди с вас и че се радват на това, което постигате.

Смекчават успеха ви

В момента, в който постигнете някакъв успех, завистливият човек веднага ще се опита да го смекчи. Той ще направи всичко по силите си, за да направи така, че постиженията ви да изглеждат маловажни. Причината за това е, че той не може да открие нещо, постигнато от него, което да се равнява на вашия успех. Затова единственото му удоволствие произлиза от това да убеди останалите, че вашият успех не е важен.

Хвалят се за своя успех

Завистливите хора се превръщат в своята пълна противоположност, когато самите те постигнат нещо. Те ще направят всичко необходимо успехът им да бъде забелязан и признат, а когато и вие сте успели в нещо – те ще направят така, че техните постижения да са над вашите. Причината за това е, че те обичат някой друг да е по-важен от тях самите.

Имитират ви

Завистливите хора доста често копират това, което правят онези, на които завиждат. Те вървят по същия начин, обличат се по същия начин, а някои дори говорят по същия начин. Това понякога може да е много досадно, но най-добрият съвет е просто да го приемете, защото щом ви копират, това означава, че приемат вашите действия и маниери за успешни и за пример за подражание.

Придобиват конкурентен дух

Според психолога Мелани Грийнбърг завистливите личности са или арогантни, или несигурни, и правят всичко по силите си, за да се покажат по-добри от околните във всяко отношение. Затова, когато завиждат на някого, те придобиват изключително конкурентен дух.

Радват се на провалите ви

Тъй като завиждат на успеха ви, завистливите личности са повече от щастливи, когато видят, че сте се провалили в нещо. Те никога няма да го кажат в лицето ви, но дълбоко в себе си се наслаждават на вашия неуспех.

Обичат клюките

Както споменахме по-рано, завистливите хора често се преструват, че са горди с вас, но в секундата, в която напуснете стаята, веднага ще отидат при най-близкия до тях човек, който е готов да ги слуша и ще започнат да злословят зад гърба ви. Те ще се опитат да спечелят на своя страна хора, които ви харесват и уважават, защото искат същите тези личности да уважават и тях. Затова са готови дори да си измислят лъжливи клюки за вас, само за да развалят репутацията ви.

Очевидно ви мразят

Ако човек не ви харесва и това си личи, а почти не ви познава, то той най-вероятно ви завижда за нещо. Най-добре ще е да се дистанцирате от тях и да не им обръщате внимание, особено при положение, че не сте направили нищо, което да им навреди.

Източник: nejno