7 прекрасни къщички за гости из България, в които трябва да отседнете веднъж в живота си

“Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година да стане лято и цял живот да са щастливи…”. Казал го е Умберто Еко. И ние вярваме твърдо в това – че не бива да чакаме и отлагаме, а да създаваме хубавите мигове тук и сега.

Затова с помощта на сайта за резервации на къщи за гости, хотели и хостели Booking.com, решихме да ви споделим няколко от най-красивите, приятни и прекрасни къщи за гости в България, които са перфектни за кратко уикенд бягство от шумния град по всяко едно време от годината… А защо не и да планирате следващата си почивка още днес?

Вижте 8 предложения за качествен релакс в любимите дестинации из страната като Боженци, Ковачевица, Жеравна, Копривщица и почерпете вдъхновение от коментарите на туристи, тествали тези невероятни кътчета от рая:

Къща за Гости Лаванда , Ковачевица

“Всичко много ни хареса. Високата оценка и отличните коментари са подлпатени на 100%. Щастливи сме, че услуги на това ниво се предлагат в България и насреща имаш качество, комфорт, удобство… А храната … храната е божествена!”, споделя гост на локацията.

Село Ковачевица е разположено на 1020 м. надморска височина в най-югозападната част на Родопите, по поречието на река Канина (Кървава река). Тo се намира на 24 км североизточно от град Гоце Делчев и на 17 км северно от село Гърмен.

За бързото разрастване на селото способствали много фактори – изобилието на питейна вода, мек климат, обширни пасища, богата природа. Днес селището е един неповторим и безценен исторически комплекс, който от 1977 година е обявен за исторически и архитектурен резерват.

Възможност за излети тук има до Лещен, Банско, Рилски манастир, Роженски манастир.

* * *

Йовина къща, Жеравна

“Къщата се намира на много красиво място, гледката беше уникална! Самата къща също, излъчваше старовремски уют! Персоналът беше много отзивчив и любезен! Почувствахме се като у дома!”, споделя гост на къщата.

Село Жеравна е разположено в източната част на Стара планина на 640 м надморска височина. Намира се в пазвите на живописна долинка с китна зеленина.

Това селище привлича многобройни любители на природата и туристи със старинната си архитектура и вековна история. В селото са запазени много къщи на повече от 300 години. Жеравненските къщи са изградени изцяло от дърво и почти всички имат сходна композиция. Те са съхранени и до днес така, както са изглеждали по време на Възраждането. Затова селището е обявено за Национален архитектурен резерват.

Възможност за екскурзии има до Велики Преслав, Мадара, Плиска.

* * *

Къща за Гости Странноприемницата, Боженци

“Мястото е супер ! Ресторанта с невероятна кухня, топло и уютно посрещане. Цените са повече от прилични! Стаите са стандартни , но изключително чисти и приятни. Препоръчвам го! Страхотно местенце.”, споделя гост на къщата.

Боженци е малко селце, сгушено в северните склонове на Централна Стара планина на 750 м надморска височина. Намира се на 15 км югоизточно от Габрово и е разположено в котловина, прорязана от малка рекичка.

Боженци е живописен архитектурно-исторически резерват, съхранил много къщи-паметници на българския възрожденски дух.

Възможности оттук има за екскурзии до Етъра, Трявна, Соколски манастир, Дряновски манастир, Пещерата Бачо Киро, Паметника Шипка.

* * *

Къща за Гости Ценови, Копривщица

“Нямам забележки! Изключителна чистота,прекрасни условия, а за персонала нямам думи,просто перфектно беше всичко, вкусна кухня! Пак ще ги посетим!”, споделя гост на къщата.

Израснал в пазвите на Средна гора, град Копривщица е разположен на 1060 м надморска височина, а недалеч от него се извисяват двата най-високи върха в Средна гора – Богдан (1604 м) и Буная (1594 м).

Копривщица е уникално селище, което е запазило над 300 паметника на българската култура от времето на Възраждането. По терасовидните склонове са изградени старинни къщи с големи стрехи, каменни оградни зидове и широки дървени порти. Къщите имат богата външна декорация – много прозорци и кепенци, издадени еркери и доста от тях са боядисани в синьо, жълто или червено.

А разположението предразполага и до възможност за екскурзия до Старосел.

* * *

Вила за гости “Рупцовото” , Смолян

“Мястото е добро. Гледката към язовира е невероятна”, споделя гост на вилата.

Смолян е удивителен град, разположен в тясното дефиле на река Черна в Източните Родопи. В града са запазени множество къщи и църкви, строени през XVII – XIX век. Най-интересни сред тях са: Алибеевият конак (1751г.), Пангаловата къща (1860г.), Келевската къща (1860г.), Сгуровата къща (1866г.) и др. В квартал Райково се намира архитектурно – етнографски резерват Чешитската махала. В селището има изграден планетариум, етнографски музей и художествена галерия.

От Смолян тръгват много туристически маршрути из Родопите. Недалеч от тук се намират смолянските езера и смолянският водопад. В градчето има два големи и множество малки семейни хотели. Прекрасната природа, мекият климат, близостта му до планината и до курорта Пампорово, правят Смолян атрактивен за туристите през цялата година.

Възможности за екскурзии до Чудните мостове, Перперикон, Бачковски манастир, Слона, Триград, Дяволското гърло.

* * *

Къща за Гости Слънчев Цвят, Цигов чарк

“Мястото е добро. Гледката към язовира е невероятна”, споделя гост на къщата.

Цигов чарк е български планински курорт. Намира се на югозападния бряг на язовир „Батак“, който е шестият по големина язовир в България.

Цигов чарк се намира на 7 km от град Ракитово и на 7 km от град Батак, на 19 км от Велинград и на 43 км от Пазарджик. Курортът предлага възможности за лов и риболов, водни спортове и забавления.

Къща за Гости Диабора, Арбанаси

“Престоят в къщата ни беше чудесен. Тя се намира на много красиво място, има всички удобства, обслужването беше на високо ниво.”, споделя гост на къщата.

Арбанаси е старинното селище, което се намира в Северна България, община Велико Търново. Селището има прекрасен изглед към хълмовете Царевец и Трапезица. Историята на Арбанаси е богата и изпълнена с много интересни факти и събития.

Днес като наследство са са останали запазени 144 къщи, църкви и манастири с богата архитектура и вътрешна декоративна украса, стенна живопис и резба.

Тези уникални паметници с историческо значение привличат туристи от цял свят.

Източник: edna