ТОП! Учени откриха, че ракията е изключително полезна за здравето

Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е изключително полезна за здравето, пише Kulinaria.bg.

Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве.

На първо място, ракията се оказва особено полезна за метаболизма. Съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Ако пиете по 50-70 грама ракия всяка вечер, ще забравите за всякакви стомашни проблеми и ще можете да поддържате оптимално тегло. Освен това, нашенското питие лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.

Трябва обаче да знаем, че като всяко лекарство, и ракията има своя препоръчителна доза. Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно.

Ако в един ден пиете повече, можете да компенсирате, като на следващия ден не консумирате от напитката. Не прекалявайте, защото в този случай вместо да се радвате на благоприятно действие, може да си докарате неприятности.

Източник: novinar