Най-вкусната закуска направена по 6 различни начина.. Децата я обожават, като я поднеса така

Омлетът е традиционно ястие за закуска: вкусно, здравословно, изисква минимално количество съставки и бързо се приготвя. Класическата му рецепта изглежда проста дори за ученик. Въпреки това, за да подготвите наистина вкусен и пухкав омлет трябва да знаете някои тънкости и кулинарни техники .

Днес сме подготвили за Вас отличен избор от рецепти. Като правило те се основават на обичайните комбинации от съставки. Но методите на подготовка и поднасянето приятно ще изненадат дори и най- претенциозните гастрономи. Всеки път, когато правите омлет по нов начин, можете да сте сигурни, че всички вкъщи ще са доволни и щастливи

Най-добрите омлет рецепти

Класически френски омлет

Съставки:

3 яйца
50 г масло
сол на вкус
бял или черен пипер на вкус

Получаване:

В средно голям тиган, разтопете маслото. Направете това при ниска топлина: маслото трябва да се разтопи постепенно. През това време разбийте в купата 3 яйца до хубава гладка консистенция.

В яйцата, смесени по този начин, поставете почти цялото масло (да, горещо, веднага взето от тигана), като разбърквате постоянно.

Добавете сол и пипер на вкус.

Изсипете сместа в тигана, в който сте разтопили маслото. На слаб огън правете омлета, докато започне да хваща златист цвят. Вземете си лопатка по-голямата на размер и намазнена.

Много внимателно с нейна помощ сгънете омлета на ролка. Докато го обвивате, той ще има време да се изпече отвътре и да остане мек отвън.

Омлет като на баба

съставки:

6 яйца
300 ml мляко
0,5 ч.л. сол
10 грама масло (за намазване на формата за печене)

Получаване:

Яйцата разбийте в дълбока купа. Изсипете млякото, солта. Разбъркайте добре с миксер. Намажете формата с масло. Височината на омлетата зависи от размера на вашата форма: колкото по-малка е формата, толкова по-голям ще е омлетът.

Изсипете сместа от яйцата и млякото във формата и я изпратете във фурната, загрята предварително на 180 градуса, в продължение на 25-30 минути. Забележки: омлетът ще се вдигне и след това ще падне – това е нормално; в дъното на формата се образува малко суроватка – трябва да е така; Не отваряйте фурната, докато върху омлета не се появи кора. Студеният или леко топъл омлет е още по-вкусен от горещия.

„Опитен“ омлет

съставки:

3 яйца
прясно мляко 150мл
сол на вкус

Получаване:

Разбъркайте яйцето със сол до пяна, добавете мляко и отново разбъркайте. Масата трябва да е течна. Ако желаете, можете да добавите захар (ако искате сладък омлет) или зеленчуци (така че ястието ще има по-пикантен вкус).

След това има две възможности за готвене. Масата може да изсипете в буркан с винтова капачка, след това да го сложите в тенджера с вода и да го приготвите за 25 минути от точката на кипене на водата. Или сгънете две целофанови торбички (една в друга) и излейте там яйчната маса. След това вържете пликчето и го поставете във вряла вода в продължение на 30 минути.
След известно време извадете омлета, развийте го и сложете в чиния, нарязан на парчета. Омлетът става изключително вкусен и нежен, като суфле.

Диетичен омлет

съставки:

6 яйца
20 г мляко (3% мазнини)
5 г лимонов сок
сол на вкус
10 грама масло

Получаване:

Отделете белтъците от жълтъците. Разбъркайте белтъците отделно, леко посолете, докато станат на гъста пяна. В процеса на разбиване добавете няколко капки лимонов сок. Това ще доведе до стабилизиране на протеина.

В жълтъците добавете мляко, сол и разбъркайте с вилица. Предварително загрейте тигана, разтопете парче масло върху него. Изсипете приготвените жълтъци с мляко и равномерно ги разпределете на тънък слой върху цялата повърхност. Когато жълтъците се запекат, поставете пяната от белтъци отгоре и пържете за още 5 минути на слаб огън, без да покривате тигана с капак. Можете да проверите готовността на белтъка, като го докоснете леко с пръста си – протеинът трябва да стане еластичен и да не залепва ЗА пръстите ви.

Внимателно извадете омлета, нарежете наполовина и сгънете внимателно, така че жълтъка да стои отвън. Става много красив!

Един „сърдечен“ омлет

съставки:

3 яйца

50 ml сметана

2 картофа

1 домати

1 чушка

сол, черен пипер, подправки на вкус
маслото или олио за пържене

Получаване:

Нарежете картофите на много малки кубчета и ги запържете в тиган. Добавете ситно нарязаните домати и чушки, запържете добре. След това поръсете с подправки и като намалите топлината на котлона, оставете да къкри няколко минути. Яйцата разбийте със сметана и добавете към зеленчуците. Покрива се с капак и се оставя да къкри, докато стане.

Омлет във фурна

съставки:

8 яйца

1/2 голям лук

1 средно голяма чушка

200 грама шунка

1,5 супени лъжици растително масло

1 супена лъжица масло

500мл прясно мляко

200 г твърдо сирене

сол, смлян черен пипер – на вкус

Получаване:

Лукът и чушката нарежете на малки кубчета. В малък тиган загрейте 1 супена лъжица олио и масло. На средна температура запържете лука и чушката с щипка сол и разбъркайте около три минути.

Нарежете шунката на малки кубчета и сложете и нея в тигана. като разбъркате още три минути, докато пипера и лука, докато омекнат. Премахнете от котлона и оставете да се охлади.
Яйцата разбийте в купа с мляко, сол и черен пипер. След това добавете сиренето и лука с черен пипер и шунка. Разбъркайте.

Изсипете сместа в леко омазанена тавичка с растително масло и печете в предварително загрята фурна за 200 градуса в продължение на 20-25 минути. Извадете от фурната, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути. Нарежете и сервирайте за закуска или вечеря.

Коя версия на омлет ви хареса най- много? Не се страхувайте да експериментирате, опитайте всеки един. Вероятно ще намерите своята рецепта, която по-късно ще стане любима и във вашето семейство.

Ако рецептите са ви харесали споделете с вашите приятели!

Източник: За Жената