Вижте къде се намира изворът на самуилови войници – Лекува болести и сбъдва желания!

Извор, с невероятна мощ, намира се на южната част на Рила притежава чудодейна сила. Той се намира в село Добърско, разположено на 18 км североизточно от Разлог и на двадесет, на север от Банско. Сгушеното по южния склон на Рила селище е древно. В него се намира църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, за която се смята, че е създадена около 1614 година.

Преди това на същото място е имало тракийски храм. Днес една от най-старите български светини е само музеен паметник. В двора на църквата се намира вълшебния извор. Той лекува очни болести, там слепи проглеждат. Твърди се, че самия Климент Охридски е намерил лек за своето намалено зрение. Лековития извор се намира в двора на църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ на с. Добърско В самата черква се намира камък, сякаш изникнал от земята, върху който има две преплетени змии.

Съобразно с легендата, който си пожелае нещо, каквото и да е, с чиста душа и от сърце и се помоли, желанието му се сбъдва. Стенописите в църквата са на няколко века, а художниците са неизвестни. Но още едно вярване разказва как точно е създадено селото и намерен лековитияизвор с чудодейната сила.

Това се случило в онези далечни векове, при битката на цар Самуил при село Ключ, което днес се намира почти на южната ни гранична бразда. По онова време войниците му загубили битката с византийците. И Василий Българоубиец ги ослепил, като на всеки стотник оставил по едно око. При тази страшна гледка цар Самуил получил сърдечен удар и умрял, а с него свършило и Първото българско царство.

Някои от ослепените воини се отчаяли от живота, но други тръгнали, като се държали с ръце за еднооките и пеели тъжни песни. Хранели се с корени и горски плодове, но един ден храната и водата свършила. Уморени, те стигнали до една поляна и водачите им с едно око ги накарали да копаят, за да намерят вода.Войниците ровили земята с ръце и достигнали до извор, който бликнал в лицата им. Щастливи, те се пръскали, пиели и накрая изтощени заспали. На сутринта всички виждали, зрението им се върнало. Легендата твърди, че именно тези самуилови войни създали село Добърско и открили вълшебния извор.

Източник: newsbp