Българската следа в Холивуд – Съпругата на Том Ханкс и други

Концертмайстори и архитекти зад граница носят слава на страната ни

Надя Панкова

Той извая сватбената торта на принц Хари и Мегън Маркъл. Другият пък облече една от най-обичаните холивудски звезди – звездата от „Дяволът носи Прада“ Ан Хатауей. Колегата му по игла уши тоалет на херцогинята на Кеймбридж и кралска особа Кейт Мидълтън. Тя пък стана първата жена концертмайстор във Виенската филхармония. А другата? Тя е съпруга на двукратния носител на „Оскар“ Том Ханкс. Всички те са българи.

Това са хората, които и след славата на Борис Христов, Джон Атанасов, Кристо Явашев, Дан Колов, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев и Христо Стоичков днес са генерация, прославяща България. Те пълнят вестниците и социалните мрежи с успехите си от името на България по цял свят. Българи, които прославиха страната ни с добро, но живеещи от години в чужбина, са именно първите двама в началото на този текст – майстор-сладкарят Иван Александров, познат и като брат на актьора Владимир Карамазов, и талантът на иглата Петър Петров, дизайнер от Виена.

Иван Александров стана истинска звезда на Острова, след като бе нает от кралското семейство, за да приготви тортата за медиите по случай сватбата на принц Хари. Вкусът на лимон и бъз, който той внесе на кралската трапеза, стана такъв хит, че дори се наложи сладкарят да обикаля из континента, за да представя тортата си по курсове за майстор-сладкари.

А Петър Петров от години облича най-лъскавите и ексцентрични особи на Виена. И след като в тоалетите му се вмъкнаха топмоделът Миранда Кер, звездата Кендъл Дженър и холивудската икона Ан Хатауей, светът извън модата се запозна с Петър. Който не спира да твърди, че се гордее с българския си произход. Неговият адаш – също дизайнер и също Петър, не по-малко прослави страната ни. Като облече онези, които шеф Иван Александров нахрани на кралската сватба.

Петър Рогачев, български дизайнер, но от Лондон, направи себе си и марката „Епонин“, за която вае тоалети, звезди за една нощ, след като херцогиня Кейт Мидълтън облече негов двуреден костюм.

От вълнение младият дизайнер не могъл да мигне, тъй като от Двореца го помолили лично да занесе костюма на Катрин. Дизайнерката Невена Николова, която също твори в Лондон, се прочу у нас като стилист на първата дама Десислава Радева, но е далеч по-известна с другите си клиенти. „Невена“ е модна къща, която облича особи от цяла Великобритания и не на последно място, звезди като Елизабет Хърли.

Холивудската слава, мечтата на всяко средностатистическо американско момиче, е постигната и от мнозина нашенци. Красавицата Нина Добрев е позната на тийнейджърите с вампирските сериали, ала на мачовците Тед Кочеф говори много повече. Създател на „Рамбо“, режисьорът е с пловдивски корени, а екшънът със Слай го изстрелва във висините на Холивуд.

На същото място се намира и създателят на ефектите от „Матрицата“, Георги Боршуков, който получава „Оскар“ за куршума, движещ се на забавен каданс в лентата. „Булката беглец“ с Джулия Робъртс е позната на киноманите, но в лентата участва една българка, близка на самия Том Ханкс – съпругата му. Рита Уилсън, или Маргарита Ибрахимова, е актриса, продуцент (създава „Моята голяма, луда, гръцка сватба“) и половинка в живота на двукратния носител на „Оскар“ Том Ханкс. Е, вече е бивша съпруга, но вечна българка, казват в Холивуд.

Нашенският талант не блести само в развлекателната индустрия. Една от най-прочутите българки на музикалната сцена е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, прочута и скандална с факта, че много пъти е критикувана за дискриминация към нежния пол. Албена Данаилова пребори статуквото и през 2014 година за пръв път в цялата история на филхармонията от 1842 година цигуларката ни оглавява оркестъра. Младата красавица години наред свири първа цигулка във филхармонията – титла, която отново получава под етикета „първата жена в историята на оркестъра“. Не по-малко е известна нашенката Дариана Куманова, която, освен че дирижира оркестъра на фестивала „Сан Ремо“, става и жури в италианския „Х-фактор“, а в студиото й записват звезди като Лана дел Рей и „Блек айд пийс“.

Има, разбира се, още много български гении зад граница. Портретистът Росен Райчев, чиито картини красят Президентската библиотека в САЩ. Красивата архитект Йорданка Георгиева, проектирала стотици сгради още преди да навърши 40 години, а сред тях е и един от най-ексцентричните домове на Америка – този на актьора Джеръми Айрънс. И нейната колежка Анжела Данаджиева, която променя облика на десетки мегаполиси зад океана. Много сме и сме силни, но предимно зад граница…

Източник: Днес.БГ