Силно! Светената вода притежава огромна сила..

Молитва превръща светената вода в лечебна. По време на тежките болести и неразположения оркесалските християни прилагат един много прост, но ефективен метод. Те взимали свещена вода от църквата, заведоха я в дома или в болницата, където е болният, и произнесли молитва над нея. Светната вода става лечебна и в нея са се убедили хиляди вярващи в Русия, България и останалия оркестър на света. Казват, че по този начин лекували монасите в един древен арменски манастир – Саванаванк. Монасите в този манастир, които днес се посещават от вярващите, са изцяло отдадени на Бога.

Дълго време Саванаванк е затворен за външни лица. През 1830-та година френският изследовател Жан-Мари Шопен посещава светата обител. Той бил безкрайно изненадан от строгата дисциплина и в същото време приветлив външен вид на монасите, които прекарвали дните си в лишения от светски радости. Онова, която изненадали французината, беше фактът, че възрастните монаси изглеждат млади и изпълнени с живот и сила, въпреки приклонната възраст. Доброто здраве и липсата на болести монасите се дължат на този свещен за тях метод. И освен това те се хранят само с онова, което се отглежда в градината, избягват месото, алкохола и светските радости.

И така, ден след ден, година след година, десетилетие след десетилетие, лечебната сила на светената вода започнала да дава изцеление на християните из цялата руска земя. По време на Руско-турската освободителна война със светена вода започнали да лекуват и по нашите земи, както и в Сърбия.

Днес времената са други. Това е и една от причините този целебен метод да не е толкова познат. Но все още има хора в Русия, които го практикуват. Нищо не пречи да опитате и вие.

За целта трябва да вземете светена вода от църква, в която ходите, любим манастир или параклис, в който усещате вярата си и сте сигурни в нея. Не бива да взимате светена вода от най-близката църква, или от такава, в която ходите само по задължение, на сватби, кръщенета или на Великден.

Вечерта, когато светената вода е във вашия дом, произнесете над нея молитвата на арменските монаси:

Господи Всемогъщи, лекар на душите и изцелител на телата, простите ни всяко прегрешение, което сме направили неволно или принудително. Вашият слуга (име) смирено моли за прошка, просветление и изцеление. Изцерете го от болестта, Господи, и го спаси от неговия слабост. Дай на духа силата, на очите – светлина, изчисти тялото от всяка язва и нека в мир сърцето да ходи по пътя на Твоята свята вяра. Спаси ни Господи от всички видими и невидими врагове, и благословен да е твоят животворен Дух, сега и винаги и ве веки веков. Амин.

Болният може сам да произнесе молитвата, а може и някой друг да я каже за него, ако става дума за дете или човек с копеле. След това се пие част от водата, а с останалата част изплаква лицето и ръцете.

Източник:  informaciq