Уникално! Развийте феноменална памет по метода на древните гърци

Учени сканират мозъка на 23 „световни шампиони по памет“, за да разкрият механизмите зад техните невероятни способности. Използвайки получените резултати, те успяват да подобрят способностите на хора с обикновена памет в рамките на 40 дни.

Можете сами да опитате техниките, използвани от учените, онлайн. Изследването е публикувано в научното списание Neuron.

Научният екип от Холандия започва с изследване на мозъка на хора и изключителни способности с помощта на структурен ядрено-магнитен резонанс. За тяхна изненада, когнитивните невроучени откриват, че няма разлики в структурно отношение. Вместо това обаче те откриват огромни разлики в моделите на свързване в мозъка. По-специално има 25 връзки, които са силно диференцирани при шампионите на паметта.

Хората с изключителна памет споделят, че използват различни мнемонични техники, за да подобрят способностите си. Това кара учените да се запитат: възможно ли е чрез тренировки всеки човек да постигне супер силни модели на свързаност и следователно да придобие „свърхчовешки“ способности?

Те събират 51 души с „обикновена“ памет и ги включват в тренировъчна програма, използвайки метод, разработен от древните гърци и римляни. В нея хората визуализират дадено физическо пространство, например улица или парк, и помнят мястото на определени думи, предмети или понятия, докато се обхождат пространството във въображението си.

Можете да опитате този метод сами с помощта на MemoCamp.com.

Тренировката отнема по 30 минути на ден в продължение на 40 дни. В началото на програмата хората помнят по 26 – 30 думи. В края – средно по 65.

Накрая учените сканират мозъка на доброволците, за да видят дали споменатите 25 връзки са се променили. Най-забележителното откритие е, че е увеличена връзката между две области – медиалния префронтален кортекс и десния дорсолатерален кортекс. Тези области са свързани съответно със съотнасянето на новите знания към вече съществуващите и стратегическото учене.

Източник: Обекти