Това са вечните бабини рецепти за главоболие, мигрена, играещо кръвно!

Главоболието, както и мигрената могат да изкарат човек извън релси. Всъщност се касае за два проблема , чийто произход може да е най-различен. Болките в главата могат да бъдат провокирани от различни фактори като стрес, шипове, лоша храна, алергии, токсини, паразити, липса на важни микроелементи, като магнезии, например, лоша стойка, проблеми с гръбнака, ниска кръвна захар, играещо кръвно налягане и др.

Ако е в областта на слепоочията, то най-вероятно се касае за преумора както от психически тип, така и на очите след дълго стоене пред компютъра. В такива случаите фито-лечението препоръчва жълт кантарион, съдържащ релаксанта хиперицин и листа от мента, които успокояват този проблем, и въобще разтоварват нервната система.

Рецептата е следната:

1. Две супени лъжици ментови листа и 1 супена лъжица жълт кантарион се заливат с 500 мл топла вода за чай. Остава се да престои за около 30 минути и след това отварата се пие на малки глътни три пъти на ден.

2. Друга ефективна рецепта за главоболие включва дилянка (корен)., маточина и копър (цвят). По една чаена лъжичка се поставя от всяка билка в 300 мл. вода. Кисне около 30 мин. След прецеждане се приема по 80 мл преди хранене. Лечението може да продължи 2-3 месеца с прекъсване за около 10 дни всеки месец.

Мигренозни болки

Главоболие провокирано от мигрената е друг проблем. При него се наблюдава болка от спазми. При свиване се нарушава кръвоснабдяването на артериални мозъчни съдове. При разширение, пък се провокира болковия синдром, които може да хронифицира в доста болезнено състояние. Причината за мигрената все още не е съвсем изяснена, да не кажем, че остава скрита за науката. Според алтернативната медицина нерядко се касае за стресово състояние, което

се задълбочава следствие на хормонален дисбаланс, лоша храна и храносмилане, скрита алергия към шоколад, кафе или алкохол. Шип по гръбнака или в областта на врата също може да се яви като първопричина за мигренозната болка. Той притиска енергиен меридиан и оттам се влошава циркулацията на кръвта и жизнената енергия Ки.  Източната народна медицина препоръчва мазила обикновено с лютива компонента за раздвижване на енергията. Нашата народна медицина препоръчва прием на бял равнец, маточина и мащерка.

По чаена лъжичка от трите билки се залива с 250 мл вода. Остава се 3-5 минути да кисне, след което се прие на малки глътки.

Кръвно налягане

Главоболието може да настъпи и вследствие на вариации в кръвното налягане. Доста лесна бабин илач се приготвя с три съставки при високо кръвно налягане. Той включва: Глог, чубрица, шипки. По 2 супени лъжици от билките се слагат да врат около минута в 400 мл вода. След това отварата се прецежда и се пие три пъти на ден по равни части.

При ниско кръвно налягане освен главоболие може да се появи световъртеж и гадене, а ако не се вземат мерки може да се стигне до загуба на съзнание и припадък. Изпитана рецепта е да се сложи лъжичка сол в чаша хладка вода, която възстановява електролитния баланс. Иначе от света на билките може да се приложи следното: Нарязва се на ситно пелин (около 1 чаена лъжица). Залива е с 300 мл вряла вода. Престоява 1 час. Запарката се прецежда и се пие три пъти на ден по 100 мл. Стоян Шаламанов,

Заглавна снимка: tqn
Източник: lechiteli