Полезни употреби на вазелина за ежедневието

Вазелинът има повече от 140-годишна история. Този позабравен козметичен продукт има много повече ползи и приложения, отколкото предполагаме. Може да ви е в помощ при всякакви кожни раздразнения, проблеми с косата, кутикулите на ноктите. Ето кои са невероятните употреби на вазелина, които ще ви помогнат в поддържането на красотата.

1. Омекотява загрубялата кожа по лактите и коленете.

2. За да не се борите да отворите лаковете си всеки път преди употреба, намажете гърлото на шишенцата с малко вазелин. Той помага и за предотвратяване на навлизането на въздух в шишенцето, когато е затворено.

3. Нанесете съвсем малко количество вазелин по предните си зъби, за да ги предпазите от полепване на червило по тях, особено червено или лилаво.

4. Ако ползвате козметични продукти за добиване на изкуствен тен или посещавате процедури за нанасяне на спрей тен, вероятно знаете колко неприятно е получаването на ивици по свивките на кожата. Затова намажете леко с вазелин в областта на свивките на коленете, предната част на лактите и зад глезените. Това ще допринесе за равномерното разпределение на тена.

5. Вазелинът помага за ускоряване на растежа на миглите. Намажете ги с малко вазелин и той ще ги направи по-гъсти и плътни.

6. Искате парфюмът ви да трае през целия ден? Намажете местата, където обикновено нанасяте парфюма си с вазелин. Уханието ще трае по-дълго от обикновено.

7. За да помогнете на краищата на косата да се регенерират и подхранят, да спрат да се цепят и цъфтят, използвайте вазелин вместо маска за коса. Внимавайте само да не прекалите с количеството, защото е добре да не отмивате продукта, а да го оставите да действа през целия ден на суха коса.

8. Имате важна среща или сте поканени на интервю за работа? Намажете токчетата си с вазелин, за да изглеждат лъщящи като нови.

9. Ако боядисвате косата си знаете колко неприятно е почистването на боята от челото, ушите, слепоочията. За да предотвратите появата им, просто втрийте малко вазелин на тези места. Боята няма да достигне до кожата.

10. Използвайте вазелин като успокояващо средство за раздразнена кожа след бръснене.

11. Използвайте вазелин като начин за дълбоко хидратиране и успокояване на кожата на лицето и шията. Не е препоръчителен за много чувствителна кожа, защото има риск от запушване на порите.

12. Вазелин вместо ексфолиант – смесете го с морска сол и го прилагайте като скраб за цялото тяло.

13. Направете скубането на веждите по-лесно от всякога. Намажете зоната с малко вазелин и ще се убедите колко по-лесно и безболезнено е почистването от излишното окосмяване.

14. Погрижете се за кутикулите на ноктите с помощта на вазелин. Той има свойството да ги омекотява в дълбочина и да предотвратява тяхното загрубяване и нацепване.

15. Вазелинът може да се използва и като средство за премахване на грима, като същевременно подхранва и омекотява кожата.

Източник: az-jenata