Повод за гордост! Най-големият кораб на света е с Български капитан!

Капитан Румен Йовчев – първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-големия пътнически кораб в света. Румен Йовчев е от Варна, потомствен моряк. За първи път се качва на пасажерски кораб едва тригодишен. От 2007 г. работи за Royal Caribbean, най-голямата круизна компания в света. Преди това 10 години е бил по контейнеровози, карго кораби и 3 години в друга круизна компания.

В Royal Caribbean Румен Йовчев започва като първи помощник на капитана, после става старши помощник и отговаря за безопасността на кораба, после за поддръжката на кораба, и днес вече е staff captain. За една седмица е поел управллението на най-големия кораб в света Аllure of the seas

Това се е случило на 16 март, когато титулярният капитан – норвежецът Джони Фавелен е трябвало да замине в Маями на тренажор, за да може да проиграе абсолютно всички пристанища в Европа за предстоящите круизи.

От 2010 година Аllure of the seas е най-големият пасажер в света. Той е само с 5 сантиметра по-дълъг от другия кораб от същия клас на компанията Oasis of the seas. През април обаче Алюр вече няма да бъде първи по големина. Тогава от доковете ще излезе Harmony of the seas, който ще бъде с 3 метра по-дълъг и с около 2700 тона по-тежък.

Размерите на Allure: 225 282 бруто тона, дължина 362 метра, широк 66 метра, от водата височината му е 72 метра, мостикът е на 36,5 м над морската вода, а газенето – 9,3 метра. За сравнение, Титаник е бил около 45 000 тона – точно 5 пъти по-малък.

Колеги на кап. Йовчев коментират, че да управляваш подобен кораб дори за ден е равносилно на това да си управлявал космическа совалка. Оказва се, че Йовчев е влизал и в совалката Експлорър. И посочва приликите и разликите с Allure.

Екипажът на Allure е 2150 души от 80 различни ноционалности. Максималният брой пътници, които може да поеме, е 6700 души. В момента на кораба има 6 233-ма пътници от 75 националности. Общият капацитет на Allure – 8870 човека.

Интересът в Европа към кораба е огромен и на него празни кабини не остават, разказва кап. Йовчев.Четири години корабът е плавал в Карибския басейн и от тази година е в Европа. Маршрутът му в момента е Барселона, Палма де Майорка, Марсилия, Ла Специя, Чивитавекия (Рим), Неапол, пролива Бонифацио между Сардиния и Корсика.

Цената на удоволствиета да плаваш на Аllure of the seas зависи от кабината. В най-големите апартаменти, които са на 2 етажа, едноседмичният круиз стига до 30 000 долара. В кабина с балкон круизът струва около 2300 долара на човек за седмица.

Намираме кап. Йовчев в Чивитавекия, пристанището на Рим, където най-големият пътнически кораб в света е акостирал. Той споделя, че мечтата му е Allure да акостира във варненското пристанище, но това е невъзможно, при това не само заради размерите на нашия порт. Allure не би могъл въобще да навлезе в Черно море… Основната причина е мостът на Босфора, за който Allure е твърде висок. За да премине оттам, мостът трябва да бъде съборен. Варненското пристанище пък е прекалено плитко за този гигант, а кеят на Морска гара – прекалено малък.

Други 3 пасажерски кораби на Royal Caribbean е трябвало да дойдат във Варна тази година, разказва кап. Йовчев, но заради политическата обстановка в Черноморския басейн България е отпаднала от маршрута им. „Варна щеше да влезе в златната круизна история, но за съжаление това не се случи“, коментира капитан Йовчев. Почти всички круизни компании са зачеркнали Черно море за тази година на круизната си карта.

В момента Royal Caribbean притежава 24 пасажерски кораби, а от април догодина още два чисто нови ще излязат на море. До 10 години капацитетът на круизни кораби в световен мащаб ще се удвои, прогнозира капитан Йовчев. По думите му България има голям потенциал да посреща круизни кораби. Интересът към Черно море е временно стихнал заради обстановката в региона, но градовете в басейна са интересни за пасажерите.

Капитан Йовчев обече не крие разочарованието си от това, че Варна не посреща корабите с модерна Морска гара. „Необходима е визия за това, както и инвестиции, за да бъде Варна привлекателна за този вид туризъм“, казва капитанът. Бургас е много по-сериозна конкуренция на Варна, отколкото Констанца, която би могла да ни бъде само партньор“, коментира Румен Йовчев.

След 10 месеца, когато Allure отстъпи лидерството си на Harmony, капитан Фавелен ще поеме управлението на новия най-голям пасажер. Дали Румен Йовчев ще остане staff captain или пък ще поеме друга, по-отговорна позиция, това времето ще покаже.

 

Източник: ndt1