Няколко сериозни признака, че имате недостиг на магнезий

Много хора не разбират значението на магнезия по същия начин, по който разбират калций или желязо, например.

Независимо от това, адекватните нива на магнезий са от решаващо значение за мозъчната, сърдечната и мускулната функция.

Магнезиевият дефицит е по-често срещан, отколкото много хора подозират и по-долу са 5 предупредителни признаци, които биха могли да показват недостиг на този важен минерал.

1. Звън в ушите или загуба на слух

Шумът в ушите или постоянно звънене в ушите е често срещана симптом за недостиг на магнезий, както и загуба на слуха.

Проведени са редица проучвания за връзката между здравето на ушите и достатъчните нива на магнезий. Установено е, че магнезият в достатъчни количества ще предотврати образуването на свободни радикали, което може да доведе до загуба на слуха. Лечението на пациенти, които са претърпели загуба на слуха с магнезиева добавка, често е помогнало да се възстанови тази загуба в рамките на три месеца.

2. Мускулни крампи или тремори

Магнезият е от решаващо значение за оптимизиране на мускулната функция. Без него тялото ще бъде в състояние на конвулсии, защото този минерал позволява на мускулите да се отпуснат. Ето защо, например, капсула от магнезиев оксид се използва за облекчаване на жените при раждането и липсата на достатъчно магнезий може да доведе до тикове на лицето, мускулни спазми и потрепвания или крампи на краката, докато спите.

3. Депресия

Връзката между ниските нива на магнезий и депресията е установена преди повече от век и лекарите я използват за лечение на това психично разстройство. Констатирано е, че при много от опитите за самоубийство хората са имали изключително ниски нива на този важен минерал. Едно от предимствата на магнезия в сравнение с традиционните антидепресанти е липсата на странични ефекти, понякога свързани с тези лекарства.

4. Анормална сърдечна функция

Ниските нива на магнезий могат да окажат влияние върху мускулите по цялото тяло и това включва сърдечните мускули. Недостатъчният магнезий може да предизвика състояние, известно като сърдечна аритмия и това от своя страна може да доведе до по-голям риск от усложнения като инфаркти и удари.

5. Бъбречни камъни

Много хора вярват, че камъните в бъбреците се причиняват от излишък от калций, но в действителност липсата на магнезий е виновникът. Магнезият предотвратява образуването на тези камъни чрез потискане на свързването на калций с оксалат, двете съединения, които съставляват тези камъни. Бъбречните камъни могат да бъдат мъчително болезнени, затова е добре да знаете, че нещо толкова просто, колкото магнезия, може да ги предотврати!

Ако преживеете някой от тези симптоми, консултирането със здравен специалист е добра идея. Също така е разумно да следвате диета, която включва храни като слънчоглед или тиква, бадеми, соя или черен боб, кашу и спанак, тъй като всички те са естествени източници на магнезий.

Източник: За Жената