Немски учени: Внимавайте с прахчетата против грип! Може да си навлечете големи проблеми…

Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са изключително опасни. Става дума за прахчетата, от които се приготвя гореща напитка, поясняват фармаколози от Германия, които искат спешно да се въведе ограничение при продажбата на някои болкоуспокояващи, включително парацетамол, аспирин и др. Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментират учени от университета в Ерланген.

Проблем било също, че така пациентите губели ориентация от кой препарат каква доза са приели. Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка, лесно можел да се обърка с фатални последици за здравето. Според германските фармацевти подобни лекарства трябва да се продават само срещу рецепта, понеже лесно може да се превиши безопасната доза, а това буквално представлявало риск за живота. Тези медикаменти се продават от доста време свободно в аптеката, хората ги смятат за безобидни и подценяват страничните им ефекти, предупреждават професорите. При дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно може направо да предизвикат чернодробна недостатъчност, твърдят те.

Фармаколозите съветват пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите им това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране. При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни. Аспиринът – пак класика сред болкоуспокояващите, също не е за подценяване. Активната му съставка ацетилсалицилова киселина (ASS) създавала доста рискове.  Тя била препоръчителна само за пациенти със сърдечносъдови заболявания, но не и за онези, които искат просто да постигнат болкоуспокояващ ефект. ASS потискала болката, но само краткосрочно, а дългосрочният ефект бил свързан с разреждането на кръвта. Така например ако на човек са му извадили зъб и той е пил аспирин, за да спре неприятните усещания, раната може да започне внезапно да кърви.

Имало и случаи на отложени операции, защото пациентът дни по-рано е приемал аспирин.  Проучване, публикувано наскоро в специализираното издание Archives of Internal Medicine, твърди, че само пациенти, които са претърпели инфаркт или инсулт, трябва да поемат риска от приемането на аспирин. Авторът на проучването Козик Рей, професор от университета “Сейнт Джордж” в Лондон, е убеден, че съставката ASS повече вреди, отколкото помага на здравите хора. Въпреки новите заключения на учените за рисковете от тези болкоуспокояващи било трудно да се въведат ограничения, за каквито настояват фармаколозите.

И двете съставки са освободени от патент, никой производител не би инвестирал в допълнителни проучвания, от които след това ще спечелят и конкурентите му.
По-добре проучени през последните 30 години са други две активни съставки срещу болката – ибупрофен и диклофенак, твърдят спецовете. Ако и те се приемат продължително време – месеци наред, могат да доведат до кървене в стомаха, високо кръвно или риск от инсулт.
Единственото предимство е, че се извеждат по-бързо от тялото чрез отделителната система.

Източник: Ретро