Лофант – чудодейното биле, което се смята за символ на младостта и красотата

Лофантът е доста непознато на широката публика растение, макар от известно време с успех да се отглежда у нас. Фитотерапевтите го сравняват с жен-шена. Смята се за символ на младостта и красотата.

Растението, наричано още анасонов исоп, е многогодишно, силно студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво и с изразен декоративен ефект.  Достига до два метра височина и цъфти активно почти три месеца.  През зимата наземната част загива, но напролет отново се възражда за нов живот.

Съцветията са много медоносни и от хектар пчелите произвеждат до 400 кг ухаен мед. Но той има и уникални лечебни свойства, както и самото растение.

То понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби. В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.

Фитотерапевтите твърдят, че няма заболяване, при което лофантът да не помагат. Успешно се прилага и за преодоляване на полова немощ и засилване на сексуалното желание; заглажда бръчките; подхранва косата в дълбочина, като я прави по-сияйна, буйна и жива; премахва главоболието; спомага преодоляването на менструални болки; има пречистващо действие за бъбреците, жлъчката и черния дроб; подпомага възстановяването от нервни разтройства; забавя стареенето; облекчава болките при парализа на лицевия нерв и т.н.

Използва се и в кулинарията за придаване на ароматен привкус на ястия както от месо и риба, така и за сладка, компоти и сокове.

Консумацията на млади листа от тази билка, заедно с храната си (независимо дали в сурово или сготвено състояние), може да повиши по естествен начин мъжката потентност, да подпомогне лечение на простата или да забави стареенето.

Напълнени възглавници с изсушени листа и съцветия от билката помагат срещу безсъние и главоболие.

При напукана кожа на краката, растението се кисне в гореща вода и ходилата се потапят в лековитата отвара. Тази процедура премахва и чувството на умора в краката в края на работния ден.

Лечебни вани с лофант успокояват бебетата и те спят по-дълго. Благодарение на него, тяхната кожа става по-мека, еластична и не страда от от гнойни пъпчици.

Лечебни вани и инхалации се прилагат и при: болести на нервната система, сърдечносъдова дистония, бронхиална астма,  премахване на бръчките, подхранване на косата и кожата.

Чаят от лофант се приготвя, като 1 ч.л. натрошени сушени или пресни и накъсани (накълцани) няколко листа от лофант, може и нарязани стръкчета със стъблото, се слагат в чайника и се заливат с една чаша гореща или вряща вода. Ври не повече от 7-10 минути.

Пие се леко охладен с 1 ч.л. пчелен мед, който подобрява вкуса и дава допълнителни сили.

Източник: Десант