Лесен начин да се отървем от вредния мухъл вкъщи

Слагаме нова алуминиева или PVC дограма, за да ни е топло и уютно у дома, но заедно с нея, нерядко се появява и друга новост – мухъла. Той постепенно руши стените, не изглежда естетически добре, има неприятна миризма, може да предизвика алергии и други здравословни проблеми. Няма смисъл да се борим с него само със спрейове, защото резултатът ще е временен. Нека изпълним всички стъпки и изисквания той да вирее вън от нашия дом.

Външна изолация със стиропор

Първото най-важно условие е да спрем влагата отвън. Някои правят външната изолация със стиропор, други с фибран. Фибранът е качествен продукт, харесван е и защото е с пресовано съдържание, но за външна изолация специалистите, с които ние се консултирахме, препоръчват стиропора, който е широк 8 см и по-добре изолира влагата. „Стиропорът диша и няма да допусне влага и образуване на мухъл в дома”, казва продавач-консултантът по външна и вътрешна изолация Дани Пейчев.

Хидроизолацията е друг щит срещу влагата

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да не влиза влага у дома е външната стена да се запечата с хидроизолация на битумна или на циментова основа. Битумният грунд е като течен асфалт. Нанася се от външната страна на сградата с четка, с мече или с пистолет. Подходящ е при изграждане на къща, за да изолира дома от влагата на пръстта. „Циментовата хидроизолация, която е идеален вариант за апартаменти е два вида – еднокомпонентна и двукомпонентна, като втората е по-добра.

Наподобява теракол, но запечатва по-качествено и е еластична. „Хидрозит” например е двукомпонентен хидроизолиращ продукт за защита на повърхността на стоманобетонови елементи. Може да се нанесе една ръка с четка хоризонтално и втора ръка – вертикално. Не е крайно покритие. Върху него се прави замаска”, обяснява продавач-консултантът по вътрешна и външна изолация Стефан Христов. Този хидроизолиращ слой може да се сложи преди или след стиропора. Ако искате вътрешна топло и шумоизолация, преди да поставите корковите плочи или стиропора, положете грунд против плесен. Коркът също може да хване плесен.

Боядисайте със специална боя или латекс

През студените дни помещенията не се проветряват често, къщата се запечатва, затова трябва да се подсигурим отвсякъде. „В кухнята може да боядисате с интериорна боя със сребърни йони. Това е латекс с антибактериален ефект, който не позволява на стената да мухлясва. Устойчива е на миене”, обяснява продавач-консултантът в отдел бои и лакове Велизар Воденичаров.

Той препоръчва за баня – латекс или боя, на които изрично е написано, че са за влажни помещения, плесени, фунгии и бактерии като Dekorator на Мегахим, „Дисповит W” на Лакпром, „Леко” на Оргахим. Към латекса може да се добави антимухълна течност, която засилва ефекта му. А преди да се нанесе латекс против влага е добре върху шпакловката или върху стария латекс да се сложи грунд против плесен като „Санитол-нов” на Лакпром и QB на Bochemit за защита на дървесина и зидария.

Термоизолиращата боя – голям хит

Един от най-успешните варианти за справяне с мухъла е термоизолиращата боя с керамични сфери. Покритието представлява акрилен разтвор на водна основа. Има вид на гъста бяла боя, само че в нея има миниатюрни и много леки керамични сфери, които изпълняват топлоизолационни функции. Производителите обясняват, че след като термокерамичното покритие се нанесе върху стената, тя става по-топла, което спира отлагането на конденз и образуването на мухъл. Нанася се с дългокосмест валяк. Преди започване на работа, покритието трябва добре да се разбърка. Нужно е валякът да се движи без натиск и без многократно повтаряне на едно и също място, както и винаги да е добре напоен и да не се „степва”. Нанасят се два слоя, като втория 4-5 часа след първия. За ъглите може да използвате четка.

Препарати против мухъл

Може да пристъпим към нанасяне на латекс само ако сме сигурни, че стените са сухи, грундирани и мухълът е изчистен до основа, в противен случай той ще избие отново. Мухълът е гъба в стената, която непрекъснато се развива и затова трябва да се отстрани с шпатула или дори да се изкърти навътре до здрава основа, ако се налага. Когато пръскаме с препарати против мухъл махаме само горния слой. Ако по стената има малко мухъл може да се справим с него благодарение на спрейове като Savo на Bochemie и „Стоп мухъл” на Ceresit, Schimmel spray на Pufas, Glutoclean. Много търсен е и активният гел без хлор и мирис Schimmel Entferner на Mellerud.

Влагоабсорбаторите – още една застраховка

Снабдете се с контейнер с таблетки, които абсорбират влагата. Предлагат се различни по размер влагоабсорбатори за различна големина на стаите. Около 20 лв. са тези за стандартна стая от 20 кв.м. Най-добре е контейнерите да се поставят около прозореца. Една таблетка издържа около 2 месеца. „Аеро 360” на Ceresit е добра възможност, „Бизон” пък предлагат гранули, които работят на същия принцип, но са малко по-евтини. За шкафове и други малки пространства се предлагат сашета. Важно условие да нямате мухъл още е често да проветрявате и да поддържате постоянна температура в стаите през зимата.

В някои апартаменти въпросните влагоабсорбатори не са достатъчни като мощност. В такъв случай може да се инвестира в електрически обезвлажнител (на цени от 200 лв нагоре).

Малък съвет:

Каквито и мерки да взете, ако не проветрявате редовно и не загрявате помещенията, борбата с мухъла ще е неравностойна.

Източник: mila