Имайки тези растения вкъщи, вече може да дишам спокойно чист въздух

Дишай спокойно“, казваме всеки ден – на себе си, на хората около нас. Оказва се обаче, че това невинаги е лесна задача, тъй като въздухът около нас е много замърсен. Нещо повече – проучванията сочат, че въздухът у дома е далеч по-мръсен и вреден от този навън.

Вкъщи живеем с химикали от почистващи препарати, такива, които се слагат по мебелите, за да редуцират огъня, при случай на пожар, дори и летливи органични съединения (ЛОС), намиращи се в картините, които красят стените ни.

Научните изследвания на Американската агенция за опазване на околната среда доказват, че въздухът в апартаментите ни е много по-замърсен, отколкото външния – дори и в най-големите индустриални градове! Добрата новина е, че съществува решение на този проблем, което много ще ви хареса. Има стайни растения, които могат да почистват въздуха, стига просто да се сдобиете с тях. Ето кои са те:

Каучуково дръвче

Независимо дали ще си вземете класическо зелено каучуково дръвче, или такова с тъмни листа, то ще произведе много големи количества кислород (доста повече от други растения) и ще ви отърве от вредното химическо съединение формалдехид, което се намира в строителните материали и е навсякъде около нас.

Аглаонема

Те обичат всякакъв вид осветление и се наричат „китайски вечнозелени растения“. Борят се както с формалдехида, така и с бензола.

Аглаонема

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Нефролепис

Това красиво растение филтрира ксилена и във въздуха. То е много издръжливо и се развива бързо. Стои чудесно както в нормални саксии, така и във висящи такива.

Сансевиера

Сансевиерата е щастлива на каквато и светлина да я сложите. Лесна е за поддръжка и докато живее в дома ви, ще го пречиства от ксилена, формалдехида и трихлоретилен, който се съдържа в боите, лепилата, лаковете и много други предмети, които ползваме ежедневно.

Сансавиера

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дяволски бръшлян

Той може да се постави на рафт, висяща саксия или на земята. Не е капризно растение, но светлината е добра за листенцата му. Той абсорбира токсините от въздуха, които се отделят от мебелите.

Драцена

Освен че подобно на другите растения драцената отстранява бензола, формалдехида, ксилена и трихлоретилена, тя ще подобри концентрацията и паметта ви!

Източник: Дир.БГ