Изключително полезни и лесни са тези 10 прости съвета за дълголетие

Каква е тайната на дълголетието е въпрос, който тормози учените от стотици години. И до днес обаче няма еднозначен отговор, който да гарантира, че ще доживеем до дълбока старост. Обикновено съветите за дълголетие включват строги, здравословни диети и специфичен начин на живот, какъвто малцина от нас могат да си позволят.

В такъв случай има ли шанс да подобрим здравословното си състояние, без да се лишаваме от очарованието на живота и изкушенията, които ни предлага той? Да, учените намериха варианти и за нас. Оказва се, че има много необичайни, прости и дори приятни начини да бъдем по-здрави, по-щастливи и в крайна сметка – дълголетни.

10. Танцувайте

Според френско изследване изключително подходящ начин да си осигурите дълголетие са… танците. Учените дори определили и най-добрия танц за целта – салсата. Движенията под горещите латино ритми помагат за укрепване на костите, подобряват работата на кръвоносната система и белия дроб. Всъщност французите препоръчват всеки достатъчно весел и бърз танц. Главното е движението и положителните емоции от танца.

9. Не докосвайте цигари

Да се диша тютюнев дим е вредно, всеки го знае. От американския център за контрол на заболяванията обаче стигат още по-далеч – те препоръчват дори да не се докосваме до тютюн и тютюневи изделия. Според тях при отглеждането на тютюна се използват много изкуствени торове, съдържащи вредни вещества. Растението попива тези опасни вещества и остава в него, дори когато листата му бъдат изсушени. Малки дози от вредните елементи могат да попаднат в организма ни, дори и само при допир, твърдят учените.

8. Яжте коричката на хляба

Германски биохимици препоръчват горещо, когато ядем хляб, да не пропускаме и коричката. Те установили, че при печене в хляба се образуват антиоксиданти, които предотвратяват развитието на рак на дебелото черво и пречистват организма. В коричката му тези антиоксиданти са 8 пъти повече, отколкото в средата.

7. Отървете се от будилника

… особено ако звъни прекалено шумно. Същото важи за чайника със свирка и всякакви подобни уреди, които рязко нарушават тишината в дома. Редица научни изследвания, проведени в Япония, установили, че внезапният силен звук увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора с високо кръвно налягане. Освен това подобни неприятни звуци оказват негативно влияние върху нервната система.

6. Яжте домати

В продължение на цели 11 години учените от бостънския университет „Туфтс“ изследвали хранителните навици на 5 хиляди души и тяхното здравословно състояние. В крайна сметка те стигнали до извода, че ако включите домати в менюто си, можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания с до 26%. Според учените всичко това се дължи на антиоксиданта ликопен, който се съдържа в доматите.

5. Не се къпете

Не буквално! Просто не прекалявайте. Лекари от лондонска клиника твърдят, че топлата вода и неподходящият сапун лишават кожата ни от защитния слой мазнини. В резултат на което тя се изсушава и става прекалено чувствителна. Разбира се, изследването не отменя задължението ни да се къпем въобще. Подобни изводи са направили и зъболекарите. Според тях прекалено честото миене на зъбите може да увреди зъбния емайл, особено ако сме придобили навика да мием зъбите си веднага след хранене.

4. Правете слънчеви бани

Слънчевите лъчи са най-добрият източник на витамин D. Той намалява риска от диабет и помага за борба с депресията, която често е причина за много други заболявания. Освен това мащабно проучване от 2016 година установило, че рискът от какъвто и да е вид рак намалява с цели 67% при жени, които са правили слънчеви бани по час всеки ден.

3. Да не ви пука

Американски учени са категорични, че ще живеете много по-дълго, ако буквално загърбите мнението на хората около вас. Те установили, че човек е по-резервиран и нервен, когато непрекъснато обмисля как ще реагират околните на постъпките му и се опитва винаги да се съобразява с мнението на другите. А човек живее по-малко, когато е нещастен.

2. Най-доброто време за сън…

… е между 22.00 и 06.00 часа. Именно този промеждутък от денонощието е най-подходящ за сън, смятат китайски учени. Те разработили цялостна система, която да установи по кое време кой орган се възстановява най-бързо. Стигнали до извода, че между 21 и 23 часа имунната ни система се бори с вирусите и очиства тялото ни от токсини. Между 23:00 и 01:00 часа активно се регенерира черният ни дроб, а от 03:00 до 05:00 часа се изчистват белите ни дробове. Така, най-добрият период за сън се оказва времето между 22 и 06 часа.

1. По чаша вино всеки ден

Злоупотребата с алкохол не е най-полезното нещо, което може да причините на тялото си, но експерти от Харвард установили, че по чаша вино всеки ден, особено червено, предотвратява риска от сърдечен удар, диабет, атеросклероза и много други заболявания. Изследването установило още, че до 32 грама твърд алкохол дневно оказват положително влияние върху здравето като цяло. Между 22 и 32 г алкохол на ден намаляват с 30% бъдещи проблеми със сърцето, паметта и високия холестерол. По-големи количества обаче имат обратния ефект.

Източник: Ретро