Запознайте се със седем от чудесата на България

Природата в България е сътворила пленителни творения, с които можем истински да се гордеем. Места, чието величие и красота си струват да бъдат видени и почувствани. Подбрахме седем произведения на природата в България, които вярваме, че са истински чудеса. Това са удивителни забележителности, създадени без човешка намеса.  Ще се радваме да споделите кои други красоти според вас имат място сред тях.

1.  Пещера Проходна („Божиите очи“)


Снимка: Красимир Матаров,  Krasi St M Photography
Това е една от най-известните пещери в карстовия район край село Карлуково. В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа. Поради това уникалният природен феномен е популярен още и като „Божиите очи“.  Пещерата е лесно достъпна – точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).  Повече за феномена – тук.

2. Крушунски водопади

Снимка: Чавдар Чернев,  Chavdar Chernev Photography

Крушунските водопади са приказна каскада от водопади, скални прагове, вирчета и басейнчета, заобиколени от пленяваща природа. Те  ce нaмиpaт дo ловешкото ceлo Kpyшyнa. Toвa e нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa ĸacĸaдa от естествено образували се водопади.

3. Белоградчишките скали

Снимка: Найден Антонов,  Naiden Antonov Photography

Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни. Те участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Скалите варират в цветове от чисто червено до жълто. Много от скалните фигури имат фантастични форми и за тях се разказват различни легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят.

4.  Рилските езера

Снимка: Красимир Матаров,  Krasi St M Photography

Седемте рилски езера е най-посещаваната и най-впечатляващата езерна група в България. Езерата са с ледников произход.  Най-високо си намира езерото Сълзата, наречено така заради кристалночистата си вода. Под него е Окото – най-дълбокото езеро (37.5 метра), а малко по-надолу – Бъбрека. След тях са Близнака, Трилистника и Рибното езеро. Най-ниско разположено е Долното езеро. Всяка година на това свещено място на 19 август се събират хората от Бялото братство – дъновистите.  Тук те честват своята Нова година с ритуални танци и движения – т.нар. Паневритмия.

5. Стобските пирамиди

Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Височина на пирамидите варира между 7 и 12 метра. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.  Повече за феномена – тук.

6. Заливът Болата

Снимка: Калоян Георгиев,  T&K Photography

Заливът представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна.  Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра. От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”.  Повече за залива – тук.

7. Меандрите на река Арда

Снимка: SeVo,  http://goo.gl/OOCDl

Красивите извивки на пълноводната река в Родопите са едно от най-живописните места в родината ни. На входа на язовир „Ивайловград” между Маджарово и Бориславци река Арда образува множество красиви меандри и пясъчни плажове.  Най-впечатляващият природен феномен е внушителен скален пръстен, образуван от 180-градусов завой на реката.

Източник: rodnoto