Aко прескачате 50, спазвайте тези 9 правила и ще отслабнете

След като навършат 50 години повечето хора смятат, че няма как да бъдат във форма както преди и занемаряват фигурата си, пише profit.bg. Дали обаче това е така и може ли да бъдем отново фини и атлетични, макар и на по-сериозна възраст?

Най-големият фактор, който прави тялото устойчиво на промяна, когато става въпрос за загуба на тегло, е нивото на рН в организма. Стандартната диета е 90% киселинна, състояща се главно от захар и зърнени храни. „Независимо от вашата възраст, трябва да тренирате тялото си, за да изгаряте мазнините , а не въглехидратите като източник на гориво“, казва диетологът д-р Дарил Джофър.

Много хора се фокусират върху калориите и започват да ги броят фанатично, но това е грешка. Всичко се отнася до качеството, а не до количеството, казва д-р Джофър. „Всяко хранене трябва да се съсредоточи върху моето правило за здравословно състояние 80/20, където 80% или повече от храните, които ядете, са алкални и не повече от 20% киселинни.“ Когато погледнете вашата чиния, тя трябва да се състои главно от тъмнозелени листни зеленчуци и здравословни мазнини, умерени протеини и малко растителни въглехидрати.

Забавеният метаболизъм обикновено е пречката при загубата на тегло, когато хората започнат да остаряват. Това е причина за по-трудното отслабване и по-бавната загуба на килограми, когато пазим диета и дори спортуваме.

За да поддържате здравословен метаболизъм обаче, трябва да промените начина си на живот, да се движите повече, да обърнете внимание на храненето. Това обаче не означава да се лишавате, а по-скоро да избирате правилните продукти и да не гладувате.

Ето няколко съвета за това как да поддържате здравословно тегло и след 50-те сигодини.

Не яжте на всеки два часа

Това е една от най-често срещаните грешки, които хората трябва да избягват, казва д-р Джофър. „Яденето на всеки два часа води само до едно нещо – съхранение на храната под формата на мазнини!“. Когато ядете на всеки 2 часа, нивата на инсулин остават високи и изгаряте захар вместо мазнини за гориво. Инсулинът веднага превръща захарта в мазнини, добавя той.

Вдигане на тежести

Костната и мускулната маса намаляват с годините, а заедно с тях и гъвкавостта. Хората трябва да изграждат мускули и да ускоряват метаболизма си, което помага за регулирането на теглото и нивото на кръвната захар. Изследванията показват, че силовите тренировки могат да увеличат издръжливостта при по-възрастните хора и да им помогнат да поддържат здравословно тегло.

Седнете, когато се храните

Изследване през 2007 г., в което са участвали възрастни жени, заключава, че човек консумира по-малко храна и по-малко калории, когато седне, за да се нахрани, казва д-р Джофър. От гледна точка на здравия разум, хората, които стоят прави, когато ядат, обикновено го правят, защото са стресирани или бързат, а обикновено е комбинация от двете. Когато сте емоционално стресирани, вашето тяло ще произвежда по-малко хидрохлорна киселина (HCL), която е необходимо за правилното храносмилане. Когато се храните седнали и съсредоточени, е по-вероятно да ядете бавно. „Отнема около 15-20 минути, за да може храносмилателната система да даде сигнал на мозъка, че стомахът е пълен, така че когато ядете прекалено бързо, може да ядете много повече, отколкото действително се нуждае тялото ви“.

Избягвайте кисели плодове с много захар

Друга често срещана грешка, която вижда д-р Джофър, е консумирането на умерени до висококиселинни плодове като банани и червени плодове. „Те са с високо съдържание на фруктоза, която отива директно в черния дроб, където се съхранява като мазнина“, добавя той. „Кисели плодове с по-малко захар като лимони, лимети, грейпфрут, авокадо, домати, и до известна степен диня са подходящи за вас. “

Не обръщайте внимание на количеството калории

„Не става дума за калорични количества, а за КАЧЕСТВО“, казва д-р Джофър. „Всеки организъм е различен биохимично и има различни калорийни нужди въз основа на много фактори, включително възраст, тегло, височина и нива на физическа активност.“ Например 50-годишен мъж, който е активен, може да се нуждае от 2400-2800 калории, докато една 50-годишна жена, която е неактивна, може да се нуждае от по-малко, приблизително 1600. „Тялото не работи с калории, а с нутриенти и минерали, затова се стремете да му осигурите качествени такива.

Въвеждайте здравословната храна постепенно

Ако сте прекалено ограничителни, изключвате цели хранителни групи или се съпротивлявате на всичките си любими храни, най-вероятно в един момент ще започнете да преяждате с тях. Затова не бъдете прекалено критични към себе си и започнете промяна постепенно.

Пикантни храни

„Подправките като джинджифил, лют червен пипер, черен пипер, риган, канела, кимион, кардамон и куркума трябва да бъдат важна част от диетата, защото те увеличават метаболизма и потискат апетита. Тези подправки увеличават термогенезата (тялото ви изгаря мазнините, за да създаде топлина), което също помага да се повиши метаболизма и да се намалят мастните запаси в тялото.

Без кола, дори и диетична

Изкуствените подсладители като аспартам са още по-лоши от захарта, казва д-р Джофър. „Те са във всяка напитка, която е без захар. Много хора пият диетични сода, защото смятат, че така отслабват, но изследванията показват, че те могат да доведат рори до покачване на теглото. Тези напитки засилват желанието за въглехидрати и увеличава количеството мазнини, които тялото ви съхранява.

Опитайте HIIT

Това е тренировка с висока интензивност и е толкова голям хит, защото това е най-бързият начин да изгорите най-много калории за кратко време. Подобна програма може буквално да трансформира тялото ви. Интервалните тренировки доказано изгарят повече калории поради засилената обмяна на кислород и въглероден диоксид с организма. Също така отнема по-дълго време да се възстановите след HIIT тренировка, което означава, че ще изгаряте калории, дори и след като спрете да се упражнявате.

Източник: zdrave