8 Oбщи Комбинации От Храни, Които По-Добре Да ИзбягватеВсички знаем, че здравето ни зависи до голяма степен от храната, която избираме да ядем. Ето защо тя трябва да бъде не само вкусна, но и добра за нашите тела. Понякога обаче погрешните комбинации от съставки могат да подкопаят здравето, което се опитвахте да постигнете!

Ще ви разкажем за 8 комбинации храни, които е по-добре да избягвате.

8. Какао + мляко

Какаото е богато на оксалова киселина, което блокира абсорбцията на калций. Когато се комбинира с калций, тази киселина допринася за образуването на оксалатни кристали, които са вредни за бъбреците ви в прекомерни количества. Разбира се, една чаша горещ шоколад седмично няма да ви навреди, но бъдете внимателни, особено ако имате бъбречни проблеми.

Съвет: Мазнините улесняват абсорбцията на оксалат, така че ако сте склонни към бъбречни камъни, направете какао с обезмаслено мляко.

7. Салата + лимон или оцетен дресинг

Много витамини и други ценни хранителни вещества (като каротиноиди), които се намират в зеленчуците и зелените, изискват мазнини за правилно усвояване. Когато овкусяваме салатите само с лимон или оцет, се лишаваме от много здравословни хранителни елементи.

Съвет: Ако не сте фен на растителни масла (въпреки че те са толкова невероятни, че ни помагат да останем млади и красиви), може да помислите за добавяне на други продукти с високо съдържание на мазнини към вашата салата – авокадо, маслини или някои ядки.

6. Макаронени изделия + домати

Нишестените въглехидрати,на които макароните са толкова богати, че започват да се усвояват точно в устата ни. Това се прави с помощта на специален фермент, птиалин, който се намира в нашата слюнка. Доматите, от друга страна, съдържат киселини (ябълчна, оксалова, лимонена), която, дори и в малки количества, нарушава фермента. Това води до възпрепятстване на смилането на нишесте. Протеините, открити в сиренето, също могат да влошат тази ситуация.

Съвет: Некиселинните пресни или изпечени зеленчуци (като босилек) могат да бъдат чудесно допълнение към вашата паста!loading…