7 традиционни комбинации от храни, които могат да увредят здравето ви

Дори дете знае, че яденето на боб и пиенето на газирано заедно може да доведе до неочаквани резултати. Съществуват обаче и редица други комбинации от храни, които могат да повлияят лошо на вашата храносмилателна система и дори да ви разболеят.

Сега ще ви запознаем с препоръките на специалистите по хранене и състава на 7 комбинации от храни, които е по-добре да избягвате.

Сандвич и кафе

Когато няма време, бързата закуска в движение е общо решение. Кажете здравей на сандвичи със сирене и кафето и кажете сбогом на всички здравословни свойства на сиренето. Простите въглехидрати в хляба предотвратяват правилното усвояване на калция и помагат на вашите нервни и сърдечно-съдови системи. Освен това, ако добавяте разтворимо кафе, изобщо няма да има полза за вашето здраве.

Съвет: Ако обичате сандвичи със сирене, най-малкото опитайте да замените кафе с бял или зелен чай.

Домати и краставици

Това е много популярна комбинация за лятна салата. Най-новите изследвания обаче показват, че комбинирането на тези 2 зеленчука може да наруши биохимичните пътища на тялото ви. Това може да доведе до прекомерно калциниране и подуване, а витамините, съдържащи се в двата зеленчука, няма да бъдат усвоени правилно.

Съвет: Яжте домати и краставици поотделно. Например, днес можете да направите салата с домати и зеленчуци, а утре – салата с краставици.

Картофи и месо

Кой може да устои на пържола с пържени картофи? За съжаление, това е много тежка комбинация от храни. Когато са заедно, те просто залепват в стомаха и могат да доведат до смущения като киселини, гадене, газ и много други.

Съвет: Като странично ястие за месо, изберете нестероидни зеленчуци – аспержи, броколи, карфиол, зелен фасул или тиквички.

Паста и мляно месо

Същата логика се отнася и за  мляно месо с макаронени изделия . Слюнчените жлези произвеждат птиалин и амилаза, които превръщат нишестените въглехидрати (макаронени изделия) в прости захари. Когато обикновените захари покриват протеините (месото), те създават опасна химическа смес, която може да доведе до диабет и ССБ.

Съвет: По-добре е да ядете тестени изделия като отделно ястие. Опитайте се да изберете макаронени изделия от твърда пшеница и да ги комбинирате с билки.

Бира и ядки

Това е една от най-популярните комбинации от дните на колежа. Всеки обича да яде солени ядки, когато пие бира. Много солените храни обаче са не само нездравословни, но и водят до  дехидратация и повишават вероятността да пиете бира след бира.

Съвет: Когато пиете алкохол, дръжте вода или сода под ръка, за да избегнете дехидратацията.

Сметана и ананас

Заквасените плодове правят храносмилането по-бавно, особено сутрин. Освен това, ананасът съдържа бромелаин, ензимен комплекс, който може да причини интоксикация, когато се комбинира с млечни продукти.

Съвет: Добавете сухи кайсии или сливи вместо ананас.

strong> Мляко и банан

Тази  двойка е станала много популярна сред последователите на здравословния начин на живот, защото това е подхранващо и лесно се подготвя. Някои диетолози вярват, обаче, че плодовете, особено сладките, трябва да се консумират отделно. Те остават в тялото по-дълго, забавяйки храносмилателната система, особено когато се ядат с други храни. Що се отнася до млякото, също е по-добре да се пие отделно.

Съвет: Използвайте банани като леки закуски между основните хранения.