5-те тайни на елитните хотели за безупречно и бързо пране

Оказва се, че прането в пералня не е просто отваряне на прозорчето, натъпкване на прането вътре, зареждане на праха и пускане на машината. Ако ви се е случвало да си боядисвате дрехите или да ги вадите повредени, то значи знаете за какво говорим. Ето някои трикове при прането с пералня.

1. Зареждане на пералнята

Най-добрият вариант е да зареждате пералнята до 80% от капацитета й. Ако я натъпчете, ще намалите ефективността й. Възможно е да ги извадите дори със специфичен неприятен мирис. Ако пък сложите твърде малко дрехи, има опасност да ги повредите.

2. Температура на водата

Приема се, че най-добрата температура за пране е 60 градуса – това е и минималната, при която умират бактериите. Все пак имайте предвид, че за някои материи изискването е 40 или дори 30 градуса, тъй като високите температури повреждат някои материи. Ако сложите вълнен шал например в пералнята и го пуснете на 60 градуса, ще се сдобиете с вълнена кърпа.

3. Препарат за пране

Омекотителите правят спалното бельо и хавлиените кърпи по-груби и захабени, защото се натрупват в тъканите. Кой, ако не хотелите имат по-голям проблем с това? За да избегнат тази неприятност, те използват следния трик – слагат една чаена лъжица бял винен оцет в пералнята при изплакване (центрофугиране). Колкото и да е странно, материята се запазва мека и еластична и не се умирисва на оцет.

4. Премахване на петна

За да се справите с пресните мазни петна, поръсете ги с нишесте. След това изплакнете. Разбира се, солта е също верен помощник в този случай. Поръсете обилно със сол петното – солта ще абсорбира мазнината от тъканта.

Следи от доматен сок или сос лесно могат да се отстранят с няколко капки от WD-40. Оставете да попие за 5-10 минути. След това изплакнете в студена вода.

За да премахнете петна от сладки неща от бели тъкани, пуснете на програма „предпране” с обикновен перилен препарат на 40 градуса, след това пуснете още един курс пране с белина.

За да отстраните петна от кафе, накиснете във вода със сол (около една чаена лъжица) за около час. След това изперете.

Използвайте сода за хляб, за да се справите с жълти петна по бели материи и да премахнете неприятната миризма. Прибавете половин мерителна лъжичка сода към препарата за пране в пералнята и изперете на не по-малко от 40 градуса.

5. Сушене

Специалистите препоръчват да сушите дрехите си навън, изложени на пряка слънчева светлина. Ако ползвате програма за центрофугиране, сложете чиста тенис топка в пералнята, за да запазите дрехите си меки и пухкави.

Източник: obekti