12 – ТОП съвета от опитни шофьори, които определено трябва да послушате..

Опитните шофьори знаят, че да имаш кола никак не е лесно. Трябва да се справяте с всякакви проблеми през цялото време. Също така трябва да внимавате за безопасността и на пътниците, и на автомобила.

За да улесните живота си, сме събрали някои съвети, които са полезни както за начинаещи, така и за професионалисти.

№ 12. Лакът за нокти може почти напълно да скрие малка драскотина върху корпуса на автомобила.

Намерете цветен лак за нокти, който съответства на цвета на автомобила и минете през драскотината. След като лакът за нокти изсъхне, просто нагласете малко драскотината, за да я направите гладка.

№ 11. Прозрачен лак за нокти може да спре пукнатината на предното стъкло.

Ако някое камъче удари предното стъкло и направи дълбок отпечатък, с течение на времето пукнатината ще става все по-голяма и по-голяма. За да се преборите с такива пукнатини, използвайте прозрачен лак за нокти. Поставете 2 или 3 слоя върху пукнатината и това ще спре разпространението й.

№ 10. Завъртете волана, когато трябва да оставите автомобила за кратко време.

Ако паркирате колата си в горещо време, достатъчно е малко време, за да се нагорещи волана. За да избегнете това, завъртете волана на 180 градуса, когато излизате от автомобила.

№ 9. Отърви се от яркото Слънце.

Пилотите използват този трик много често. За да не ви заслепява Слънцето, вземете акрилен лист и го поставете на предното стъкло. Акрилът лесно се прикрепя към предното стъкло благодарение на статичното електричество и предпазва очите ви от ултравиолетови лъчи много добре.

№ 8. Дафиновият лист ще помогне да се предотврати прилошаването при возене в автомобил.

Ако ви предстои дълго пътуване и се притеснявате, че може да стене лошо, поставете под езика си дафинов лист. Той съдържа специални химикали, които отпускат стомаха и нервната система.

№ 7. Удобна поставка за очила.

Това е наистина полезно за тези, които не знаят къде да поставят очилата си в колата – да ги сложите на слънчевия визьор. По този начин ще се уверите, че очилата ви няма да паднат при неравен път. Можете също да поставите своя пропуск за паркиране там, за да го съхраните.

№ 6. Лимонът помага да се предотврати сънливост по време на шофиране.

Някои цитрусови плодове действат точно като чаша кафе. Ако се чувствате малко сънливо, когато шофирате, поставете парче лимон под езика си. Това ще ви събуди много бързо, но не ви препоръчваме да шофирате, когато сте уморени.

 

№ 5. Подобрена поставка за чаши.

Поставете малка силиконова формичка на дъното на чашата. По този начин всички малки частици боклук ще бъдат в случая, а почистването на чашата ще бъде много по-лесно.

№ 4. Закачете топка за тенис в гаража за по- лесно паркирене

Този трик е особено полезен за хора, които са отскоро шофьори. Тенис топка, закачена в гаража, може да бъде точката, която показва, че стената е близо. Топката ще ви помогне да усетите размера на автомобила по-лесно.

№ 3. Проверка на качеството на маслото.


Има специален начин да се провери качеството на маслото в двигателя.
Загрейте двигателя за 5-10 минути и изключете. Отворете и поставете няколко капки масло върху лист хартия. Внимателно поставете листа на топло място и изчакайте 2 часа, за да изсъхне маслото. След това проверете резултата.

  • Ако ръбовете на петната са гладки, това означава, че маслото е добро.
  • Ако в центъра е тъмно или сиво, маслото е твърде мръсно. Време е да го смените.
  • Ако върху хартията може да се видят метални части, това означава, че някои вътрешни части на автомобила са повредени. Използвате нискокачествено масло.
  • Светлосив или кафяв кръг означава, че има частици в маслото, които не се разтварят. Маслото трябва да се смени.

№ 2. Проверка на качеството на горивото.

Поставете капка гориво върху бял лист хартия и изчакайте капката да се изпари. Ако хартията е напълно бяла след експеримента, това означава, че използвате висококачествено гориво. Ако има мазно петно, това означава, че в горивото има керосин.

№ 1. Супер бърза вентилация на автомобила.

Отворете вратата и един от предните прозорци. След това отворете и затворете вратата от другата страна на автомобила. Този трик спомага за бързо охлаждане на автомобила и също така лесно се отървавате от неприятните миризми.