12 забавни приказки с 12 мъдри поуки за 12-те зодии. Открий своята и ни кажи вярна ли е тя?

12 забавни приказки с 12 мъдри поуки за 12-те зодии. Открий своята и ни кажи вярна ли е…

ОВЕН

Овенът тичал по своя важна работа между релсите на железопътна линия. Изведнъж срещу него се задал влак.

– У-у-у-у! – изсвирил локомотивът.

– Бе-е-е-е! – отговорил му овенът и продължил напред.

„Бух!“ – чуло се накрая, когато машината и животното се сблъскали и отскочили от удара назад.

Овенът се поотръскал и пак поел по своя път. Локомотивът, даже без да се отръсква, се понесъл срещу него. И пак: – „Бух!“. И отново отхвръкнали назад. А на третия път…

На третия път машинистът излязъл по-умен, дал заден ход, отбил в страничната линия и направил път на овена, който продължил да тича по своята важна работа…

ПОУКАТА: По-упорит от овена може да бъде само друг овен!

***

ТЕЛЕЦ

Телецът пораснал и станал голям бик. Един тореадор го поканил да си поиграят на корида. Телецът с удоволствие се съгласил, защото обичал игрите и не знаел, че за биковете тази забава свършва лошо.

Тореадорът размахал червен плащ. Телецът се разярил и го подгонил, но в един миг се спрял като закован. Какво ли не правил тореадорът – ръчкал го, плезел му се, наричал го готован и мързеланко, но бикът не помръдвал. Злополучният бикоборец се разплакал и си отишъл.

Тогава телецът вдигнал копитото си, с което бил настъпил случайно попаднала на полето жълтица, прибрал я и така не само спасил живота си, но и забогатял…

ПОУКАТА: Телецът знае, че никога не трябва да бягаш от късмета си!

***

БЛИЗНАЦИ

Близнаците решили да пътешестват.

– Да пресечем с кораб океана! – предложил първият.

– Чудесно! – съгласил се вторият. – Обаче ако излезе буря? По-добре да се изкатерим на най-високата планина…

– Прекрасна идея! – възхитил се първият. – Обаче може да паднем. Нека да идем на Северния полюс!

– Да, обаче не е ли прекалено студено? А защо да не обиколим Земята по екватора?

Първият намерил и тази мисъл за великолепна, но добавил:
– Обаче…

Близнаците си приличали като две капки вода – и на двамата любимата им дума била „обаче“. Обаче именно заради тази нищо и никаква думичка те си останали цял живот в своето затънтено градче…

ПОУКАТА: Трудно е да разделиш на две магарета слама, когато едното от тях си ти…

***

РАК

Ракът съзрял пред себе си водорасло.

– О, колко съм гладен! – възкликнало членестоногото и се втурнало… не, не към апетитната закуска, а точно в обратна посока. Колкото повече вървял ракът, толкова повече се отдалечавал от водораслото.

Но нали Земята е кръгла, от един момент нататък започнал да го доближава. И така, полека-лека, след цяла година ракът достигнал целта си. Водораслото било изсъхнало и не ставало за ядене. Ракът си останал гладен, но затова пък се прочул като първия пътешественик, обиколил света заднешком…

ПОУКАТА: Към славата няма преки пътища, а понякога до нея се стига заднешком.

***

ЛЪВ

Лъвът се събудил рано сутрин и си казал „О, колко съм храбър!“, „О, колко съм величествен!“ – повтарял си го през деня, докато се разхождал из гората. За да не забравя величествената си осанка, той носел огледало със себе си. В него обаче се оглеждали всички. Така всеки път, когато Лъвът се погледнел в огледалото, той виждал лицата на всички, минали покрай него. Тогава насочил огледалото към слънцето и казал:

– Ето, това вече наистина съм аз!

ПОУКА: Когато насочиш огледалото си към слънцето и ти се превръщаш в Слънце.

***

ДЕВА

Девата не искала повече да бъде дева и решила да се ожени. Кандидати имало достатъчно, но никой не й харесвал. Един бил прекалено висок, друг – много нисък, трети – страшно буен, четвърти – прекалено свит, а петият – изобщо за нищо не ставал. Най-сетне намерила някакъв нито висок, нито нисък, нито буен, нито кротък, с една дума – ставал.

Започнала Девата да си търси булчинска рокля. Рокли също имало достатъчно, но една била прекалено къса, друга – много дълга, трета – извънредно претенциозна, четвърта – съвсем семпла, а петата изобщо за нищо не ставала.

И когато накрая си намерила рокля, нито такава, нито онакава, забелязала, че оня, когото си била избрала, вече за нищо не ставал, защото се бил превърнал в дядо. А тя самата… о, тя отдавна не надзъртала в огледалото.

ПОУКА: Претенцията да имаш много, понякога те оставя без нищо.

***

ВЕЗНИ

Везните се накланяли ту наляво, ту надясно. Те били справедливи и не искали да пренебрегнат никого. „Ах, казвали си те, – този отдясно е добър човек, трябва да бъдем любезни с него!“ Само след миг обаче им идвало на ум, че и онзи отляво не бил лош по душа – и се покланяли натам. А как им се искало да се успокоят! За какво могат да мечтаят едни везни, освен да бъдат в равновесие!

Един ден дълбоко се замислили над нерадостната си съдба. И когато престанали да мислят, изведнъж усетили, че не се накланят нито наляво, нито надясно – просто защото не забелязвали кой е до тях.

ПОУКА: Мисли за другите, но не забравяй и себе си!

***

СКОРПИОН

Скорпионът бил странен и затова никой не искал да си играе с него. Един ден от далечна страна дошъл някакъв бръмбар. Срещнал Скорпиона и го попитал:

– Искаш ли да си играем?

От учудване Скорпионът забравил, че не е като другите и отговорил:

– Искам!

Започнали да играят на различни игри – и на „Прескочи бръмбар“, и на „Не се сърди скорпионче“, и на гоненица, и на криеница. Веднъж, когато бръмбарът се криел, една муха му пошушнала:

– Защо играеш с този скорпион? Той има отровно жило!

Бръмбарът отговорил:

– Глупости! Та той е толкова добър!

Скорпионът бил наблизо, чул думите на бръмбара и разбрал защо е бил странен. Защото никой не искал да си играе с него.

ПОУКА: Скорпионът ще забрави за жилото си, когато спрат да му го напомнят.

***

СТРЕЛЕЦ

Стрелецът отначало бил най-слабият стрелец, който може да си представи човек. Просто никога не улучвал – може би защото бил доста късоглед, а може и по други причини.

– Откажи се от това занимание, то не е за теб! – съветвали го всички приятели.

– Вие ще ми кажете! – отвръщал им стрелецът, който още не бил никакъв стрелец. – Ще видите как ще стана шампион по стрелба!

И наистина станал. Защото се сетил най-напред да стреля с лъка, а след това да рисува кръговете около точката, в която се е забила стрелата. И така стрелите му били винаги в центъра на мишената.

ПОУКА: Като не можеш да постигнеш целта, приеми за цел онова, което си постигнал.

***

КОЗИРОГ

Козирогът всъщност бил обикновен козел – но козел, който искал да се изкачи на най-високия връх, за да го наричат козирог.

Започнал да катери върховете. В началото – по-ниски, дето дори не били никакви върхове, а просто хълмчета. После – по-високи. Докато стигнал до най-високия – оня, от който можел да види целия свят. И целият свят да го види него, което било най-важното. Тогава извикал към света:

– Ей, вижте ме! Аз съм най-великият козирог! Виждате ли ме?

Видял го един орел, който летял по-високо и от най-високия връх, спуснал се и го сграбчил с ноктите си.

ПОУКА: И най-високопоставеният трябва да помни, че може да има някой над него.

***

ВОДОЛЕЙ

Водолеят сам си измислил това име, иначе бил просто поливач. Поливал лехите в градините, нощем миел улиците с маркуч. Нарекъл се „водолей“, защото искал всичко да звучи красиво. Не казвал „слънцето“, а „бляскавия господар на небето“, луната величаел като „бледолика нощна красавица“, а звездите – „искри от божествения огън“.

Веднъж влязъл в хлебарницата и си поискал от „онова ухаещо чудо, което се получава от зрелия полски злак“. Хлебарят помислил, че му се подиграва, и го изгонил. Така водолеят си останал гладен, но и глада си нарекъл „неясен копнеж към недостижимото“.

ПОУКА: Красотата може би ще спаси света, но едва ли ще нахрани гладния.

***

РИБИ

Рибите са толкова суеверни, че нищо не хапват, без да се посъветват със звездите. Една от тях видяла вкусно водорасло, от ония, дето приличат на къдраво зеле, но хороскопът й показвал неблагоприятен за водорасли ден. После открила апетитна попова лъжичка, но и нея оставила на мира – разположението на звездите й забранявало такива деликатеси. Внезапно забелязала червейче. Хороскопът сочел, че точно сега е моментът. Рибата нагълтала червейчето – и полетяла нагоре, закачена на кукичката на въдичаря. Защото въдичарят също се бил посъветвал със звездите и те му предрекли благоприятен за риболов ден.

ПОУКА: Не играй по гайдата на всички, за да не развалиш танца си.

източник: actualno.com