Хигиенните навици, които сериозно съсипват здравето ни

Повечето от нас обикновено са сигурни, че правим всичко възможно, за да поддържаме максимално добра хигиена, която пък ни гарантира добро здраве.

Сушим ръцете си вместо да използваме кърпи, киснем мръсните чинии в пълната със сапун мивка и търкаме упорито чашата си за кафе всекидневно.

Но истината е, че сешоарите за ръце разпространяват инфекции, мократа мивка е по-опасна от тоалетната седалка, а чистата чаша няма да ви спаси от микробите в кафемашината.

Ето 10 навика, които може да ви изглеждат напълно невинни, но всъщност са изключително нехигиенични от научна гледна точка и това е доказано чрез изследвания.

1. Накисване на съдовете в мивката

Мивката е перфектна среда за бактериите: там можете да намерите салмонела, стафилококи и какво ли още не.

За да се избегнат болести, е добре съдовете да се мият непосредствено сред употреба, както и след контакт с храни, като риба, сурово месо, млечни продукти и зеленчуци.

Да съберете всички мръсни чаши и чинии в мивката е лесно, но нехигиенично решение, посочва BrightSide.

2. Миете ръцете си с гореща вода

Някои изследователи смятат, че не температурата на водата, а времетраенето на миенето влияе върху разпространението на  микроби. За 5 секунди не бихте измили нищо, но за 30 секунди можете да убиете всички бактерии по ръцете си.

А ако миете ръцете си с гореща вода често, намалявате защитните функции на кожата и може да се появи дразнене или дерматит.

3. Тренировка с грим

Понякога се втурваме от офиса към фитнес залата и си мислим, че времето, което ще изхабим за сваляне на грима, в крайна сметка може да бъде спестено. Същата работа ще свърши и душът след тренировката.

Въпреки това обаче, по време на тренировката нашата кожа трябва да диша. Ако носите грим, това може да доведе до запушване на порите. В резултат на това сте по-податливи на кожни проблеми.

4. Използване на сешоар за ръце

Фактът, че не докосваме сешоара с ръцете си, е само илюзия за чистота. Всъщност електрическите сешоари са доста нехигиенични: те хващат много бактерии и ги разпръскват с въздушния поток.

Така те могат да попаднат в белите ни дробове или по кожата. Хартиените кърпи са по-ефективни и по-хигиенични.

5. Използвайте найлоновите торбички от храна само веднъж

Торбата, използвана повече от веднъж, има много микроби върху нея. Ако сте купили сурово месо в торбичка (дори и да е било опаковано), има вероятност бактериите да се разпространят и върху други продукти, особено плодове и зеленчуци.

Решението е да използвате торба за еднократна употреба или торба, която ще трябва да миете всеки път.

6. Рязане на месо и зеленчуци на една и съща дъска

Микробиологът д-р Чарлс Герба, твърди, че дъската за рязане съдържа 200 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка.

Ако я използвате за сурово месо, тя може да е преносител на салмонела и кампилобактер – двете най-разпространени причини за хранително натравяне.

Решението е да се използват две различни дъски за рязане на месо и зеленчуци, както и да се изберат стъклените пред дървените.

7. Използване на кафемашина

Резервоарът на кафе машината е подходяща среда за развитието на различни видове бактерии. Има повече микроби в кафемашината в офиса, отколкото на дръжката на вратата на тоалетната в дома ви.

За да защитите здравето си, мийте резервоара възможно най-често, като използвате много гореща вода и сапун за миене на съдове.

8. Държите телефона в чантата ви

Може да изглежда, че чантата е най-доброто място, на което телефонът ви е напълно защитен от околната среда, но това не е вярно.

По-добре е той да се държи в джоба и задърлжително да се постави в калъф – по този начин се замърсява по-малко с микроби.

Средният статистическият мобилен телефон е 10 пъти по-мръсен от тоалетната миния. Затова не е лоша идея всеки ден да го забърсвате с мокра кърпичка.

9. Почистване на зимните дрехи през пролетта

Колко често решавате да хвърлите ръкавиците и шала в кошницата за пране? Специалистите препоръчват да перете шапки, шалове и ръкавици веднъж на всеки 1-2 седмици.

Тези дрехи се свързват с устата и носа ни, като натрупват микроби и нашата имунна система може да отслабне, ако има постоянен контакт с тях.

10. Размразяване на храна на стайна температура

Ние рядко мислим за начина, по който температурата на околната среда и скоростта на размразяване оказват влияние върху качеството на храната.

Оставянето на месото и рибата да се размразяват директно на плота в кухнята е вредно. За да се предотврати умножаването на микробите, е по-добре да оставите тези храни на рафта в хладилника.

Източник: dunavmost