10 Навика, с които задължително трябва да се разделим до 30 годишна възраст!

Няма човек на света, който да не притежава изработени привички. Някои са наследени от родителите, други сами сме си създали с течение на времето. С някои от навиците се гордеем, от други бихме искали да се избавим. Според психолозите да се разделиш с вече придобит навик, е сложно нещо, по-сложно, отколкото да се усвои нова привичка. Пак специалистите обаче казват, че с упоритост и настойчивост могат да се постигнат чудеса. Ето и 10-те навика, с които според психолозите трябва да скъсаме до 30-ата си годишнина, пише The Everygirl.

Да казваме „да”, когато ни се иска да отговорим „не”
Списъкът със задачи постоянно нараства, а чувството ни на тревога расте. Сроковете изтичат безпощадно, нямате време нито да подхванете нов проект, нито да поиграете с детето у дома. Молят ви обаче да гледате и момиченцето на приятелката ви, кято имала някакъв ангажимент. По някаква непонятна причина вие се съгласявате, макар да знаете, че нямате никакво време за това. Да помагате на другите е хубаво, но не сте длъжни да го правите в ущърб на себе си. За да не се претоварвате със задължения, определете приоритетите си. Напомняйте си, че е просто невъзможно да успеете да свършите всичката работа на земята.

Да се опирате на чуждото мнение
Естествено за вас положителната оценка от страна на близките хора е важна. Не трябва обаче да се отказвате от онова, което е важно за вас, само заради тази оценка. Не забравяйте, че само вие
носите отговорност за живота си.

Да проверявате телефона си по време на общуване с някого
Трябва да признаем категорично: днес всички сме зависими от технологиите. Докато седим в кафенето с приятели, на джиесема ни пристигат съобщения, писука вайбърът, някой нещо ни пише. Свикнали сме постоянно да сме в мрежата. Опитайте се да промените това. Ако сте на сладка раздумка, не си гледайте постоянно телефона. Срещнали сте се с хора, отдайте се напълно на общуването с тях. Когато останете сами, ще можете на спокойствие да видите съобщенията си.

Да забивате в миналото
Често си спомняме за онова, което не е станало, както го искаме, размишляваме, че сме били длъжни да постъпим другояче. Чувството на вина ни тегли към дъното. Но единственият начин „да променим” миналото, е да променим отношението си към него. Събитията, довели до настоящия момент, са се случили не просто така. Те са ви формирали като личност, благодарение на тях вие сте се оказали там, където трябва да бъдете.

Да купувате импулсивно вещи
Възможно е контролът върху разходите винаги да е бил нещо трудно за вас, но е време да започнете да харчите осъзнато. Понякога разбира се можете да се поглезите, в това няма нищо лошо. Но в повечето случаи е по-добре отрано да обмисляте покупките, да планирате доходите и разходите си. Научете се да различавате реалните потребности от импулсивните капризи.

Да пропускате прием на храна
Някои стават в шест сутринта и медитират, други скачат от леглото и направо хукват към работа. Повечето хора днес имат напрегнат живот. Често в суматохата жертваме здравето си. Пропускаме обяда, за да завършим навреме проекта. Вместо чаша вода изпиваме две чаши кафе, за да компенсираме недоспиването. Струва ни се, че така проявяваме отговорно отношение към работата. Но истинската отговорност – това е грижата за собственото здраве. Направете правилното хранене един от приоритетите си. Планирайте приема на храна, гответе ястията по-отрано. Не се поддавайте на съблазънта да пожертвате обяда, за да икономисате време.

Да се сравнявате с другите в социалните мрежи
Социалните мрежи са начин на комуникация, но са нещо много коварно. Ние преглеждаме всеки ден лентата на новостите и неувереността в нас самите укрепва. Някой познат се е фотографирал с новата си кола, друг кара отпускакта си на Карибите. Да следиш живота на другите и да ги поддържаш, не е нещо лошо, но е сложно при това да избягваш сравненията със себе си. Чуждият живот често изглежда далеч по-привлекателен. Ако сте около 30 г., би трябвало да сте разбрали, че всеки има свой път в живота. Не трябва да оценяваме своите достижения, сравнявайки ги със заслугите на другите. Всеки има свои приоритети.

Да виниш себе си за несбъднатите очаквания
Единственият човек, който ви пречи да се движите напред, сте вие самият. Може би сте на 27 и още живеете с родителите си или пък сте на 29 и нямате партньор. По друг начин сте си представяли живота си и това е нормално. Очакванията рядко съвпадат с реалността. Да знаете какво искате в живота е прекрасно. Но, опитвайки се да живеете по строг план, вие ще се разочаровате. Животът е непредсказуем. Невинаги ни се отдава да се движим по график. Главното е как се адаптираме към обстоятелствата и как ги използваме, за да стигнем там, закъдето сме тръгнали.

Да поддържате нездрави отношения
Нашите отношения с повечето хора не са вечни. Вероятно има човек край вас, който ви кара да се чувствате напрегнат, виновен за нещо, да ви е неуютно в неговата компания. Ако поддържате тези отношения само заради някакво необяснимо чувство за дълг, знайте, че няма никакъв смисъл. Това само ви вреди. Личното време трябва да си прекарвате с хора, с които се чувствате комфортно.

Да забравяте за роднините
Много от нас, уви, прекаленж късно осъзнават, че е трябвало по-добре да опознаят членовете на своето семейство, роднините си. Независимо от степента на близост между вас роднините играят важна роля във формирането на вашата личност. Липсата на време не е оправдание да забравяте близките си. Така че намерете време да позвъните на майка си, да напишете съобщение на брат си, поканете тъщата на обяд или вечеря. Тези действия ще поддържат жива връзката с близките.

Източник: anna