10 Мита За Оказване На Първа Помощ, Които Могат Сериозно Да НавредятПри спешни случаи, когато е важно да се осигури помощ възможно най-бързо, първото нещо, което не трябва да забравяте, са съветите на приятели и роднини. Но дори и най-популярните съвети понякога може да доведе до трагични последици.

  1. Нанасяне на лед при натъртване

Ледът помага за отстраняване на хематом, но не се прилага студен компрес директно върху кожата, защото ще предизвикате измръзване.

Правилно: Създайтена бариера между кожата и леда. Сложете студеното в продължение на 20 минути, след това махнете леда за 20 минути, повторете тази процедура няколко пъти.

2. Използване на алкохол и оцет при висока температура

Оцетът и алкохолът се абсорбират в кръвния поток. Употребата на алкохол ще добави към болестта алкохолно отравяне, а оцета – киселинно отравяне. Това е особено опасно за децата.

Праволно: при висока температура се дават много течности и да се охлажда въздуха в помещението (16-18 градуса). При тези условия, тялото може да се справи с температури до 39 градуса само.

3. Вие се грижите за човека, изгубил съзнание

Ако някой е в безсъзнание, не се опитвайте да го вдигате или да го изливате със студена вода. Това само ще увеличи спазъма. И не давайте кафе или енергийни напитки за повишаване на кръвното налягане, защото кофеинът води до обезводняване и само ще влоши ситуацията.

Правилно: Вдигнете краката на пострадалия нагоре, разкопчайте дрехата и не му позволявайте да стане веднага след като дойде в съзнание.