Феноменалната техника „КОТВА“ – за да се чувстваме по-добре

Със сигурност неведнъж ви се е случвало някой аромат да ви върне на определено място, да ви накара да изпитате същото чувство като тогава, да ви усмихне или пък натъжи. Музиката има същото свойство. Всеки свързва някои песни с периоди от живота си, когато тази музика е вървяла често по радиото. Ако периодът е бил добър, музиката ни кара да се чувстваме отново добре, когато я чуем и след години. И обратното – ако тогава сме страдали, тази музика днес е непоносима за нас.

Методът на закотвянето е бил разработен от четирима психолози. В основата му е залегнало откритието, че така наречената „котва“ е определен стимул (кинестетичен, аудиален, визуален и т. н.), който се асоциира с определено преживяване. След като това прeживяване се е случило, стимулът сам по себе си може да повиква „закрепеното“ за него преживяване.

Закотвянето е техника, която набира все по-голяма популярност, за справяне с безброй ситуации – на стрес, на страх, на тъга. И при хората, и при животните придобиването на нов рефлекс не изисква многократното повторение на действието. Достатъчно е веднъж да паднем на леда, за да се страхуваме вече от ходенето по него. Цялата информация, която получаваме с всички сетива, се обработва от една система, на едно място. Може да използваме тази особеност, за да въздействаме на психиката си или на психиката на други хора. Ще опитаме да ви я обясним простичко, за да може да я ползвате още от днес за свое добро и за доброто на хората около вас.

Ситуация 1:

С вашето дете гледате забавно филмче и на него му е много смешно. Детето е щастливо и се смее на шегите от екрана. Докоснете лакътя или коляното му леко с ръка и задръжте.

Когато на следващата сутрин детето се дърпа и не иска да ходи на детска градина, може да го утешите по обичайния начин, но добавете и ръката – докоснете го на същото място, където сте го докоснали по време на щастливия момент, и детето ви ще се успокои по-лесно и по-бързо ще се почувства добре.

Ситуация 2:

Намирате се в компанията на най-близките си приятели и се чувствате вълшебно. Весело ви е, леко, чувствате се отново на 20, започвате да планирате мечтано пътуване, въобще животът в този момент е прекрасен. Притиснете сгъвката между два от пръстите си един-два пъти, за да закотвите хубавото усещане. Следващия път, когато сте в задръстване, шефът ви е крещял, или съседите отново ви събудят в събота в 7 сутринта със скандалите си, потърсете отново това местенце и притиснете. Котвата ще подейства, за да се отпуснете и за да се почувствате по-добре.

Котвите могат да бъдат свързани с усещания, с нещо визуално (например снимка на любим човек или протягане на ръка), аромат, звук. Цитираме авторите на книгата „НЛП за 21 дена“ Х. Алдер и Б. Хедър, които съветват някои важни неща при използването на котвите:

1. Винаги е добре да се стремим към котва, която е уникална за нас.

2. Закотвянето трябва да се осъществява винаги дискретно. Приятелите и колегите не бива да виждат, че я задействаме. Тук е от значение да не забравяме крайната си цел: да си спомним желаното състояние, да мобилизираме конкретния ресурс моментално и дискретно. (Подходящи котви са тези с движенията на пръстите, които са по-незабележими).

3. Котвата сама по себе си е добре да може да ни вдъхновява.

4. Важно е също тя да бъде “преносима”, тоест да може да бъде задействана във всеки един момент, в който ни е необходима. Тук вероятно някой външни стимули няма да отговорят на критерия.

5. Котвата е добре да бъде трайна.

Източник: mila