Златното зърно на Бога! Семената на това растение са източник на сила и здраве!

Това растение се казва, че е различно и невероятно.Преди 500 години ацтеките не обръщали чак толкова голямо внимание на полезните съставки на амаранта, но пък знаели за него други неща. Например това, че притежава свръхестествени сили.

Какви точно са те, за жалост, до нас не достига и то изцяло по вина на конкистадорите. Испанското нашествие слага край не само на специалните ритуали, които ацтеките извършвали с него, но се опитали да заличат самата култура.

Когато видяли, че амаранта се боготвори от местните по странен начин, те решили да изкоренят този вреден навик, а с това и самото растение. Културата била забранена с цел да се сложи край на човешките жертвоприношения, в които се твърди, че растението имало важна роля. Предания разказват например за смес от стрито амарантово семе и пчелен мед или човешка кръв, от която се извайвали идоли. Те били изяждани церемониално за ужас на новите господари на тези земи. Испанците обаче така се престарали, че за амаранта буквално нищо не се чуло стотици години.

Шансът му се криел в това, че в няколко отдалечени района на Мексико и в Андите отглеждането му продължило – явно далеч от всякакъв контрол. Това позволило да оцелее до наши времена, в които пак е в центъра на важен ритуал – този път на здравословното био хранене.

Амарант на гръцки значи – „неувяхващо цвете“, но сред хората е много популярен и като кукуряк, за който няма как да не сте чували.

Абсолютно непретенциозно растение вирее на почти всяка почва с всякаква киселинност. Доста цветари се спират точно на него, за да украсят градините си.

Полезни свойства на амарант

През последните години учените все по-често се интересуват от това растение. По време на изследването са потвърдени свръхестествените свойства на амаранта . Разбира се, до 300 години живот той няма да и даде, но определено здравето ви ще коригира значително!

Листа от амарант
Листата от младите растения по структура и вкус приличат много на спанак.

Става отлична добавка към салати, супи и пълнеж за пайове! Амарантът може да намали кръвната захар, така че е доста полезен за диабетици. Веществото, съдържащо се в листата амарантин, неутрализира действието на канцерогените.

Листата могат да бъдат изсушени и използвани за приготвяне на чай. Червеникава напитка с приятен вкус се използва за лечение на заболявания на дихателната система с авитаминоза, диабет, артроза, артрит, както и в комбинация с други средства за борба с онкологията. Чаят от амарант се счита също за мощен афродизиак, пийте го за лечение на фригидност и импотентност.

Семена от амарант

Семената на амарант са богати на протеини, минералите се смилат и се използват като ценна хранителна добавка към различни ястия или се консумират като варена каша. Те имат вкус на кедрови ядки.

Една от най-важните му характеристики е, че е безглутенов. Съдържа доста протеин.

Амарантът е отличен източник на лизин, съдържа прекрасна комбинация незаменими аминокиселини и се усвоява добре в храносмилателния тракт. Предимство на белтъчното му съдържание е, че основните протеини в него са албумини и глобулини, които са по-добре разтворими и усвоими от съдържащите се в пшеницата проламини.

Амарантно масло

Всички полезни свойства на растението са концентрирани в амарантното масло. За подмладяване на тялото и активиране на имунитета е необходимо да вземете по 1 ч.л. 2-3 пъти на ден с храна. Курсът на прием е месец, след това е необходимо да си починете.

Маслото също се използва и външно: за лечението на заболявания на жените (ерозия, възпаление,гъбички) под формата на вагинални тампони. Също така се препоръчва за очни компреси при умора и подпухналост на очите. Това е ценна съставка за козметични смеси: маски за лице, коса, амарантното масло лекува напукани пети.

Как да си приготвите масло от амарант

Масло от амарант се абсорбира изключително добре не само от червата, но и от кожата. С най-високо качество се получава продукт при използване метода на студено пресоване.

Богато на сквален, маслото помага за увеличаване на имунитет. При лечението на различни заболявания то може да се използва в комбинация с всякакви лекарства. Не само увеличава ефекта им, но и свежда до минимум риска от проявлението на техните странични ефекти.

Масло се използва при лечение на рани, заболявания на стомашно-чревния тракт, на черния дроб и панкреаса (без остри форми)

За получаването му ви трябват светли семена амарант, които се пресяват през сито за отстраняване на обвивката и боклуците. Извършва се студено пресоване в размер на 1: 1 с растително масло и се оставя на тъмно място в продължение на 40 дни. Периодично разклащайте съда с маслото, след посочения период продуктът е готов за употреба.

При лечението с помощта на всяко растение има и противопоказания . Но в умерени дози продуктите от амарант са не само напълно безвредни, но, както вече казахме, те са изключително полезни. Но преди систематичното им използване и то в големи количества (особено концентрирано масло), е необходима консултация с лекар. Особено внимание трябва да се обърне на хора с панкреатит, холецистит, уролитиаза и холелитиаза.

Бъдете здрави и споделете полезните статии с приятелите си!

Източник: За Жената