В Баня – Карловско, ще забравите за дископатията и за проблемите

Познаваме ли термалните курорти на територията на България, за да се възползваме максимално от техните дадености, когато имаме нужда? Какво знаем например за днешния град Баня, Карловско? Да научим повече ни дава възможност Комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм по ОП „Регионално развитие”, която се провежда в страната ни.


От историческата справка става ясно, че Карловските бани са обявени през 1921 г. за курортно място от тогавашното Министерстерство на вътрешните работи.

Минералната баня, открита през 1936 година, е известна днес като  „централната баня”. През 1958 година е построена банята „Банче”, а през 1963 година село Баня – Карловско, е обявено за лечебен балнеологичен курорт от национално значение.
Местните хора разказват, че допреди 20 години в Баня живеели 5 хиляди души, а в летните дни броят им се утроявал. И макар че минералните извори са си все същите и все толкова целебни, и въпреки чудодейната лечебна кал „собствена марка”, миналата година едва 15 хиляди българи са потърсили и получили помощ и здраве в Баня.

Д-р Валентина Мотова е невролог и от две години завежда медицинския център в  балнеохотел „Стряма”. Ето какво разказва тя за полезността на извиращите тук минерални води и находището на лечебна кал:

Водата е от сероводородните, с температура 38–42 градуса по Целзий. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система – всички ставни и на гръбначния стълб заболявания. Водата помага на хора, прекарали инсулт, както и на такива с трансплантация на стави (най-вече тазобедрена). Водата тук е с по-ниска температура и радиоактивност (в сравнение с Павел баня например, където радиоактивността е 10 пъти по-висока). Това я прави по-лека и по-поносима от пациентите. Тук се чувстват добре хора с високо кръвно налягане, както и със заболявания на щитовидната жлеза.

Полезното въздействие върху споменатите заболявания се подсилва и от целебната кал от баненското находище. Съставът й е близък до водата, която минава през същите пластове. Но в калта освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например.

Находището се намира до стария санаториум. То си е едно блато с папури. Калта се вади, пречиства се, разрежда се и се прилага под формата на апликации. Проблемния участък се намазва и се завива с найлон, който запазва температурата. Така трябва да преседите 15 – 20 минути.

Калта е противопоказана при доказана остеопороза, защото пречи за натрупването на калций в костите. В такива случаи се правят други процедури – масаж, водни, физиотерапия. Може да се използва и луга.
Благодарение на даденостите в Баня  лечението се прави в съчетание от вода и кал. Ефектът е най-добър, когато се приложи „букет” от  4–5 процедури: с минерална вода, кал, физиотерапия, масаж и подходяща гимнастика. Рехабилитацията също е много важна за хората с дискова херния – оперирани или не, или с проблеми след счупвания за раздвижване. Подобрението идва след минимум 8–10 процедури.

За да има ефект от престоя, специалистите препоръчват престоят да е минимум 10 дни.
Освен пакетите по програмата за рехабилитация на НОИ, които миналата година бяха седемдневни, в балнеохотел „Стряма” пакетите с повече от 3 нощувки също се съчетават с лечебни процедури. Например петдневен пакет с по 3 процедури на ден струва 416 лева. Тук са подготвили и специални пакетни цени за пенсионери.

И още едно уточнение за желаещите да се възползват от лечебните качества на калонаходище в Баня – те трябва да се обърнат към двата балнеосанаториума в града, които доставят кал и я подготвят за процедурите.

Източник: Днес.БГ