Всеки човек трябва да прочете и да се запознае с този, наръчник за добро поведение!

Добрите маниери са доказателство за добро възпитание. Те са задължителни ако държим околните да се отнасят към нас с уважение. Една дама винаги трябва да спазва етикет на поведение. Тя трябва да има контрол над себе си по всяко време и да умее да реагира с финес във всяка ситуация. Усмивката, езикът на тялото, езикът на речта, жестовете и разбира се, интелектът допринасят за добрите маниери. Бихме искали да споделим с Вас нашия наръчник с основни правила от етикета на добро поведение, валиден от преди стотици години и модернизиран спрямо живота ни днес, който ни помага да бъдем неустоими!

1. Обноски

  • Когато влизаме в помещение първи поздравяваме присъстващите. Поздравът трябва да бъде насочен към цялата група, без значение дали познаваме някого или не.  Общоприетото правило е човек с по-нисък ранг да поздравява този с по-висок, по-младите да поздравяват по-възрастните и разбира се, господата да поздравяват първи дамите.

 

  • Когато поздравяваме с ръкостискане дамата е тази, която подава първа ръка на мъжа срещу нея. По-възрастната дама подава ръка на по-младите, а когато две двойки се срещат е редно първият поздрав да бъде между двете дами. След това те подават ръка на мъжете и на последно място мъжете разменят своите поздрави. Когато срещата е официална кимването също е прието. Ако обаче отсрещният Ви предложи ръкостискане или прегръдка е уместно да ги приемете. На бизнес среща, задължително подаваме ръка – така слагаме старт на ползотворни взаимоотношения.

 

  • Когато се запознаваме с някого винаги го гледаме в очите докато подаваме ръка. Изчакваме той да се представи и след това се представяме, като добавяме „Приятно ми е” или „Радвам се да се запозная с Вас”. Ако се срещаме с двама или повече приятели, които не се познават помежду си е наше задължение да ги представим един на друг (първа е дамата, този с по-висок ранг или по-възрастният). Редът е такъв, посочваме имената им, изчакваме техните поздрави, след което предлагаме кратка информация за всеки от тях – от къде се познавате, например.

 

  • Когато е седнала, за една дама е прието нейните колене да са задължително събрани или краката да са елегантно кръстосани. Но не е учтиво краката да са кръстосани така, че глезенът да стига чак до коляното на другия крак.

 

  • Не закъсняваме! Няма случай, в който това да създава добро впечатление. Когато отиваме на гости домакинът би помислил, че сме пристигнали с нежелание ако се забавим. Ако срещата ни е с непознат, показваме неуважение, а при бизнес среща, закъсняването е непрофесионално и вдъхва недоверие.

 

  • Срещата с любими хора предполага интимност. Но на публично място за никого не е приятна гледка ако прекалим. Бърза целувка и леко по-дълга прегръдка са приемливи, но останалото запазваме за времето, когато сме насаме.

 

  • На пътя бъдете възпитан шофьор! Всички сме чували безброй шеги за жените шофьори, но истината е, че назависимо от пола, когато човек седне зад волана носи отговорност не само за своята сигурност, но и за тази на останалите участици в движението. Ползвайте огледалата си, давайте път на пешеходците и пазете колоездачите – ние сме по- опасни за тях отколкото те за нас.

2. Общуване

  • По време на разговор изслушваме събеседника си. Не го прекъсваме и не повишаваме тон. Не запълваме паузите с ъъъ, ъмм или ъхъ. Не използваме мръсни или обидни изрази. Една дама никога не използва епитети, не обижда събеседника си и не клюкарства! Е, може би само с приятелки…

 

  • На парти сред непозната компания има някои предмети на разговор, които знаем от опит, е добре да избягваме. Пари, политика, религия и секс. Често това са чувствителни теми и въпреки, че до края на вечерта обикновено се стига до тях, ние не се забъркваме в спорове или изтъкваме сред околните. Дори и да не сме съгласни с мнението на някого, е по-добре да замълчим, за да запазим положителния тон на събитието.

 

  • Не прекаляваме с алкохола! Никой не би ви нарекъл “дама” след това…

 

  • Без телефонни разговори на публични места! Никой не се интересува от личните ни разговори по телефона. В градския транспорт, в заведенията или в магазините се счита за изключително неучтиво да ползваме своя телефон. Ако сме на среща с приятели, разговорите или текстовите съобщения са знак, че предпочитаме да бъдем някъде другаде. На вечеря или обяд можем да поемаме само спешни или много важни обаждания след като задължително се извиним на присъстващите и по възможност се отдалечим от тях, за да не пречим на раговора им. На официалните събития, разбира се, мобилният телефон е абсолютно забранен.

 

  • Общоприето е да не търсим никого по телефона след 20.00 ч. и преди 8.00 ч. сутринта. Ако става дума за наш колега, нормално е да позвъним не по-рано от час преди работа и не по-късно от два часа след приключване на работния ден. Ако по време на разговор ни се налага да приемем обаждане на втора линия, никога не задържаме на изчакване някой от събеседниците си повече от минута.

 

  • В имейли не допускаме правописни грешки и не използваме жаргон. Винаги започваме с поздрав и завършваме с поздрав или учтиво пожелание, независимо кой е получателя. Не изпращаме имейли със съдържание от една дума като “ОК”. Те само запълват кутията на получателя.

 

  • Никога не съобщаваме важни новини по телефон или в имейл! Особено, когато новините са неприятни е страшно неуважително да ги споделим по такъв начин ако имаме възможност да го направим лице в лице.

3. Външен вид

  • Никога не пренебрегваме хигиената! Чистата коса, кожа и нокти са първото нещо, което създава добро впечатление, без значение дали сме на интервю за работа или излизаме набързо до магазина.

 

  • Винаги сме облечени с изпрани и изгладени дрехи. Често ни се струва, че повечето дрехи от сушилника нямат нужда от гладене, но не е така! Прекарайте само няколко минути с ютията над тях и ще се убедите в огромната разлика.

 

  • Ако все пак ни се налага да изтичаме набързо до някъде и нямаме време за грим и прическа, не забравяме добрите си обноски! Вместо да се стараем да преминем незабелязано между всички наоколо, се усмихваме и ги поздравяваме учтиво, това оставя добро впечатление и със сигурност спестява неприятни коментари зад гърба ни.

 

  • Винаги се обличаме според случая! Ако костюмът е прекален за длъжността, която изпълняваме на работното място, го заменяме с ежедневна рокля и спортно-елегантно сако, за да излъчваме професионализъм.

 

  • На всички официални събития показваме уважение към присъстващите, обличайки нещо изискано. А това означава – без прекалено изрязано деколте и с дължина не по-високо от средата на бедрата. Бельото не трябва да бъде видно в никакъв случай, независимо поради ниската талия на долната ни част или прозрачността на горната. Съобразяваме и кои са подходящите тонове. Ако сме гости на сватба не вбесяваме булката, само тя трябва да бъде в бяло. На детските празненства, избягваме черния цвят.

 

  • Избягваме дънките и тениските, те са прекалено безлични и автоматично ни смесват с тълпата, а ние обичаме вниманието да бъде насочено към нас!

4. Етикет на хранене

  • Не започваме да се храним преди всички да заемат местата си на масата и да им бъде сервирана храна. Никога не говорим с пълна уста.

 

  • Не се храним с лакти на масата. Можем да държим лактите си на масата само ако все още не е сервирана храна или пък вече всички са приключили с храненето.

 

  • Когато присъстваме на официална вечеря и приборите са повече от обикновено, правилният подход е отвън-навътре.

 

  • Чашите се държат елегантно с два пръста за столчето, за да не затопляме течността в тях и за да се чува звън при наздравица.

 

  • Веднага щом заемете мястото си на масата (никога не го сменяйте с това на някой друг ако то е посочено от домакина) сложете салфетка в скута си. Тя трябва да бъде у Вас през цялото време докато сте седнали.

 

  • На подобни събития етикетът изисква присъстващите да са настанени дама до господин, независимо дали се познават. Прието е първо да започнем разговор със събеседника си отдясно.

 

  • Не поставяме лични вещи на масата като мобилен телефон, ключове и т.н. Не е учтиво, а и телефонът е строго забранен за ползване!

 

  • При всеки повод да станем от масата, предварително се извиняваме и поставяме салфетката си на стола като, разбира се, не е задължително да съобщаваме на околните накъде сме се насочили.

Трябва ежедневно да упражняваме обноските си, опитвайки нови неща и обогатявайки интелектуалния си кръгозор. Една истинска дама е преди всичко естествена.

Източник: УЧИТЕЛИ