Всеки Българин трябва да посети тези 5 слабо познати крепости в България!

„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата родина. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни и архитектурни забележителности, които имат какво да ни разкажат, да ни заинтригуват и пленят, решихме да ви организираме една мислена разходка из нея. Затова избрахме в този материал да ви представим 5 малко познати крепости в България.

Крепост Аневско кале/Копсис

Крепост Аневско Кале – фотограф:Евгени Динев

Ако искате да се почувствате като герой от фентъзи филм, то това място е точно за вас. Крепостта „Аневско кале“, позната още като „Копсис“ се намира в непосредствена близост до село Анево, на 2 км от град Сопот. Археологически проучания дават сведения, че крепостта датира от 40-те години на XIII век. Разположена е на южния склон на Стара планина, на около 850 метра надморска височина, което прави достъпа до нея малко по-труден. Ако искате да я посетите, то ще трябва да предвидите около час и половина преход, за да се изкачите до нея. Откриващата се пред вас гледка е неописуема и дори красива фотография трудно би предала чувството, което ще Ви завладее.

Крепостта при средновековния град Червен

Крепост при град Червен – източник:bulgariatravel.org

Следващото ни предложение ще бъде крепостта при средновековния град Червен. Намира се около 30 км южно от град Русе, в границите на природен парк Русе. Разходката до там може да бъде още по-приятна, тъй като лесно може да съчетаете както разлеждането на крепостта, така и на природните забележителности в парка (пещера Орлова чука). Първите сведения за крепостта са от времето на император Юстиниан, през VI век, а по-късно, през XIV век достига своя развет. При археологически проучвания в района са разкрити замък, подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, монетни съкровища и накити. Безспорно, Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство.

Крепост Урвич

Крепост Урвич – източник: juliuscezar – Snimka.bg

Изключително интересна и наситена с история, но крайно занемарена днес е крепостта Урвич. Останките от нея се намират в Лозенската планина, съвсем близо до Кокалянския манастир. Предполага се, че е построена през ХІІІ век, а целта му е била да пази прохода към град София. Урвич е представлявала наистина непревземаема крепост, заобиколена от три страни от буйните води на река Искър, именно тя е и последната превзета крепост от османските войски при падането на България. Истинско приключение е разглеждането на Урвич, тъй като е обрасла отвсякъде. Но това не трябва да Ви спира да я посетите, а напротив  – ако обичате да откривате, разследвате и опознавате такива местности, то задължително трябва да я посетите.

Крепост Хоталич

Средновековен град Хотич – източник : Почивка.бг

Отправяме се към един град, който сякаш остава на заден план сред туристите –  Севлиево. В близост до града се намира средновековната крепост Хоталич, която заслужава вниманието на всеки приключенец. Възникнала е през V-VІ век като военно укрепление, а през Х век е възстановена от българската държава, която започнала да изгражда укрепително съоръжение, с което да брани страната от варварски нападения от север и от Византия на юг. За наше щастие, това е една от най-грижливо поддържаните крепости по българските земи.

Маточинска крепост/Букелон

Крепост Букелон – източник: svilengrad.bg

Разходката ни приключва с последното предложение – Маточинска крепост,  позната още като Букелон. Разположена е върху плато на високо издигнат рид, в близост до село Маточина, на южната ни граница с Турция. Имайте предвид, че много от пътеките, водещи до крепостта са труднопроходими, затова се посъветвайте с някой местен, който освен че ще Ви покаже верния път, ще Ви разкаже и някоя интересна история около крепостта. Със сигурност ще останете впечатлени от нея, тъй като и до днес кулата й се издига на 18 м височина. Смята се, че крепост на този хълм има от IV век.

В тази кратка виртуална разходка ви представихме една много малка част от забележителните крепости в България. Затова очакваме и вашите предложения, тъй далеч не смятаме, че сме изчерпали културното богатството, което ни предлага нашата родина.

Източник: Bulgarian History