Ако носите червен конец, това е за вас

По ръцете на бременни и булки, на малки деца и бебета, на известни и успели личности деликатно като гривна се е увил тънък червен конец. Хората връзват червен конец за здраве и късмет, за да ги предпази от злото, но какви са тайните на силата му?

Червеният конец – амулет за здраве
Суеверието за червения конец е толкоз старо, че не е ясно кога е започнало.

В миналото хората са го връзвали, за да предпазват близките си от болести, за да гонят злите духове и да противодействат на черните магии. Червен конец се е слагал и на животните, за да бъдат здрави и да бъде годината плодородна.

С гривна от червени нишки се окичват тези, които са най-уязвими и слаби – малките деца, родилките, младите булки, по-възрастните.Червен конец се слага и на тези, чиито красота, успехи и щастие могат да предизвикат завист. Някои вярват, че амулетът предпазва от лицемерите, от завистниците, от лошите очи. Смята се, че сините, сивите и зелените очи изпращат енергийни импулси, които могат да имат отрицателен ефект върху адресата. Хората, които са преживели голямо нещастие, също могат да урочасат, даже без да имат съзнателно намерение.

Червеният конец се връзва от най-старата жена в къщата. Друго условие е да бъде вързан от човек, който ти мисли само доброто, затова майката е най-честият избор. Когато се завързва конецът, трябва да се мисли само хубаво.Ако външен човек връзва червен конец, той може да вложи в него негативна енергия и зли помисли, затова се вземат „превантивни“ мерки.

Ако в даден момент конецът се скъса, значи някой ви е урочасал и гривната е приела негативната енергия. Със скъсването си тя отърсва човек от злото.

По стар български обичай на Игнажден (20-ти декември) на всички в къщата трябва да се върже червен конец, за да ги пази от „нечистите дни“ (периодът от Игнажден до Йордановден). Днес църквата отрича силата на червения конец, тъй като според нея това е езическо вярване и противоречи на каноните.

На коя ръка се връзва червеният конец

Оказва се, че има съществено значение на коя ръка ще вържете червения конец. Според някои поверия на жените трябва да се връзва на лявата, тъй като тази страна символизира женското начало, а при мъжете на дясната, тъй като се възприема като символ на мъжествеността. Други твърдят, че вързан на лявата ръка червен конец предпазва собственика си от зли магии и лоши очи, докато ако се сложи на дясната, го защитава от собственото му неблагоразумие. Последователите на кабала казват, че червеният конец е необходимо да се връзва на лявата ръка, тъй като злото атакува винаги от ляво.

Защо червен?

Червеният цвят е символ на живота и на течащата във вените на човека кръв. Олицетворение е на динамиката, на енергията и силата, която всеки притежава. Освен това се асоциира с руменината, която здравите хора притежават, затова се смята, че е символ и на здравето. Не на последно място, червеното е цвят, който е уважаван и използван в доста религии, в това число християнството, исляма, индуизма.

Червеният конец и кабала

Източната наука кабала също се доверява на силата на червения конец.Според последователите й той е силен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата на човек, като се стреми да му помага в начинанията. Кабала твърди, че червеният конец се носи също, за да защитава притежателя си от злото. Конецът трябва да се завърже на седем възела – толкова са божествата, чиито сили ще предпазват собственика, като в момента на завързването се изрича и специална молитва. Ритуалът задължително се извършва от близък човек.

Сред известните личности, които следват напътствията на кабала и често могат да бъдат забелязани с червен конец саДеми Мур, Елизабет Тейлър, Линдзи Лоън, Мадона, Марая Кери, Парис Хилтън, Стела Маккартни.

Много от българските политици също носят червен конец против уроки, включително Бойко Борисов и Сергей Станишев.

Източник: За Жената