Ябълки сутрин, ядки по обяд, а ето кога да хапваме шоколад

Свикнали сме да мислим, че ябълките са изключително полезен и диетичен продукт . Оказва се обаче, че от ябълки можем и да надебелеем – всичко зависи от това, по кое време на деня ще ги консумираме.

Диетолозите са категорични, че това трябва да е сутрин. Освен това те ни съветват точно в коя част от деня трябва да се консумират определени храни, за да имат максимална полза за тялото и диетата ни. Ето какво кога да ядем :

Банани

Ако обичате банани, най-добре е да ги хапвате около обяд, защото така укрепват имунитета и почистват кожата. Избягвайте ги вечер, тъй като те стимулират повишено слюнкоотделяне и могат да потиснат храносмилането.

Ябълки

Известно е, че в ябълките има голямо количество пектин. Той понижава кръвната захар и холестерола, но само, ако ги ядете сутрин за закуска. Преди лягане и късно вечер по-добре забравете за ябълките, защото пектинът се усвоява трудно от организма.

Картофи

Картофите са сред най-благоприятните за ядене продукти, тъй като можем да ги ядем през целия ден. Те съдържат много минерали и също така понижават холестерола. Въпреки това, тъй като са много калорични, най-добре е да се избягват вечер, особено, ако се пазим от напълняване.

Смокини и кайсии

На закуска те укрепват имунитета и спомагат за храносмилането, а вечер могат да доведат до подуване на корема.

Шоколад

Той съдържа ценни антиоксиданти, които забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания. Ако го хапвате умерено на закуска, особено черен, всичко е наред. Но внимавайте с количествата и не го консумирайте между храненията!

Ориз

Най-добре е да го включим в обедното меню, но вечер той бързо ще „се залепи‘ на бедрата ви.

Домати

Колкото и да е странно, доматите се препоръчват за закуска. Тогава те подобряват храносмилането, а вечер, напротив, могат да причинят подуване на корема.

Портокали

Тук може да се отпуснете – позволени са и дори е желателно да се ядат през целия ден за добро храносмилане. Противно на възприетата практика, сок от свеж портокал не се препоръчва по време на закуска, защото дразни стомаха.

Ядки

Ако обичате ядки, най-добре ги похапвайте около обяд – тогава ще понижат кръвното налягане. Вечер не се препоръчват – много са калорични.

Мляко

Чаша топло мляко с мед действа като хапче за сън – успокоява и помага за добър сън. Така че включете млякото във вечерното, вместо в сутрешното меню.

Сирене и кашкавал

Още два продукта, които е на-добре да се приемат сутрин, защото в по-малки количества стимулират отслабването. Категорично не се препоръчват вечер, защото са трудни за усвояване, а в резултат тялото трупа мазнини и възникват стомашни проблеми.

Източник: За Жената