Ще се учудиш като разбереш, че тези продукти нямат срок на годност!

Консумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може да бъде особено опасна за здравето. За щастие, съществуват и такива храни, за които не трябва да се тревожите, защото те са годни за много дълъг период от време.

1. Мед

Медът е наистина уникална храна. Благодарение на специфичния си химически състав, който не допуска развъждането на бактерии, на практика може да бъде вечен. Нещо повече – ако си купите буркан с мед, който държите запечатан, бъдете сигурни, че няма да се развали, тъй като няма контакт с въздух или с вода.

Любопитен факт: По време на разкопките на Египетските пирамиди археолози са открили буркани с мед. Предполагаемата им средна възраст е около 3000 години. Медът е бил годен за консумация – археолозите са го опитали! Няколко години по-късно пък в щата Джорджия е открит мед на повече от 5000 години.

2. Захар

Подобно на солта, захарта може да издържи за неопределен период от време – особено ако я съхранявате в херметически затворен съд. Но дори и да абсорбира малко вода от въздуха и да стане на бучки или кристали, не губи хранителната си стойност.

Между другото пудрата захар и кафявата захар също могат да се съхранят за дълго време както бялата захар.

3. Соев сос

Соевият сос може да се съхранява съвсем спокойно най-малко 3 години дори ако е отворен. А ако го държите в херметически затворен съд, то този период ще бъде значително по-продължителен. Разбира се, зависи от вида соев сос, от начина му на приготовление, неговото качество и температурата на съхраняване.

Например висококачественият соев сос е изработен посредством естествена ферментация – процес, който отнема между няколко месеца и 2 години. Само такъв соев сос може да бъде съхранен за повече от 3 години и да запази напълно хранителната си стойност. Затова е добре да подбирате внимателно марката и да избягвате производители, които добавят в продукта изкуствени съставки и химикали, които имат за цел да ускорят процеса на ферментация.

4. Кленов сироп

Според Асоциацията по производство на кленов сироп в Масачузетс неотворена бутилка няма да се развали никога. А дори когато я отворите, можете да я ползвате в продължение на години, стига да я държите в хладилника.

5. Сухи бобови зърна

Учени от университета Бригъм Йънг са установили, че след 30-годишно съхранение сухите бобови зърна са се изменили на външен вид, но са останали напълно годни за консумация, което е полезно да се знае при извънредни ситуации.

6. Сол

За да сме честни, трябва да кажем, че солта е минерал, а не хранителен продукт, затова е невъзможно да се развали. Разбира се, като всеки минерал, и този може бързо да абсорбира вода и след време да се превърне в една гигантска скала. Дори това да се случи, в същината си това ще бъде все още сол, която може да се яде.

Имайте предвид обаче, че йодираната сол има срок на годност около година и колкото повече време минава, толкова повече губи хранителните си качества.

7. Твърд алкохол

Алкохолните напитки като водка, уиски, ром, коняк нямат срок на годност, но е добре да ги съхранявате на хладни и тъмни места в добре затворени бутилки.

8. Оцет

Оцетът е още един продукт без срок на годност, но все пак се изискват подходящи условия за съхранението му – студени и тъмни места, далече от светлина и топлина, и най-добре в оригиналната опаковка.

9. Сухо мляко

Според всички здравни стандарти сухото мляко също може да се съхранява в продължение на много години, стига да го държите в херметически затворен съд.

10. Ориз

Най-добре да съхранявате ориза в пластмасов или стъклен съд и при по-ниски температури (малко над нулата). Едно проучване сочи, че при тези условия може да издържи до 30 години, без да изгуби хранителната си стойност.

Източник: Обекти