Шипка – върхът, който всеки българин трябва да докосне

…На безсмъртен подвиг паметник огромен; защото в Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живей и в нашта история кат легенда грей,…                            

  “Опълченците на Шипка”, Иван Вазов

Има ли българин, който поне веднъж в живота си да не е изкачил 890-те стъпала до подножието на Паметника на свободата ? Преодоляването им изпълва със смисъл и благоговение всяка крачка по пътя към върха, увенчан с един от най-тачените ни национални символи.

Има едно място в Стара планина, което е особено свято за всеки българин. Това е връх Шипка, увенчан от Паметника на свободата.  Най-известната ни бойна светиня е издигната в чест на руските войни и българските опълченци, загинали за свободата на България в Руско-турската война. Тук, сред суровите склонове на Балкана, са се водели решаващи за хода на войната сражения с цената на много човешки жертви.

Повече от 11 хиляди руски воини и български опълченци загиват по време на сраженията за отбрана на прохода. Сред тях e имало и много финландци, украинци и поляци, дали живота си за освобождението ни от турско иго.  Веднага след края на войната към руската армия е създаден специален комитет, който има грижата да съхрани за поколенията спомена за техния подвиг.

Така за кратко, със съдействието на българската общественост, в района на прохода са изградени общо 26 мемориални знаци, скулптури и възстановки на руските бойни позиции, батареи и землянки.

Днес тези исторически паметници са включени в Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа”- един от малкото музеи по света, разположени в т.нар. театър на военните действия. Паметникът на връх Шипка е построен през 1934 г. с доброволните дарения на българския народ. Израснал сякаш от скалната гръд на планината, той олицетворява непреходния човешки стремеж към свобода и независимост.

Висок е 31,5 м. и е изграден от местен камък доломит. Строителството е било съпроводено с големи трудности, защото е на върха на планината. Самият монумент има формата на пресечена пирамида, назъбена в горната си част, точно като средновековна крепост. На северната му стена се издига огромен бронзов лъв с височина 4 м. и дължина 8 м. Под него има надпис “На борците за свобода”. Вътре в паметника има няколко помещения.

Приземният етаж е превърнат в костница. Там, върху 4 мраморни лъва, е поставен мраморен саркофаг, който съхранява костите на 317 руски войни, загинали на връх Шипка. Пред саркофага има скулптурна група от руски войни и български опълченец, свели глава във вечен поклон пред саможертвата на загиналите. Те са с шинели с вдигнати яки, което напомня за свирепата зима на 1877 г. На останалите площадки на паметника през 1991 г. беше открита експозиция, която разказва за отбраната на прохода. Там са изложени лични вещи на участниците в боевете, картини, оръжия, униформи, ордени и медали. Като изкачите 7-те етажа на паметника, ще стигнете до панорамната площадка. От нея се разкрива неповторима гледка към възстановката на бойното поле. В хубаво време като на длан се виждат Северна и Южна България.

А веднъж покорил Шипка, няма как да не полюбопитстваш кое е онова, скътано в подножието на планината подобие на вълшебния замък от анимационното филмче „Аладин” на Уолт Дисни. Става дума за храм-паметника „Рождество Христово”, чиито позлатени кубета блещукат загадъчно на фона на зеленината. Изграден е през 1902 г. в прослава на загиналите в Руско-турската освободителна война с дарения от руския народ.

По стените му, със златни букви, са изписани имената на падналите за свободата на България български опълченци. Криптата на храма пък е превърната в костница на загинали руски воини по време на боевете.

Всяка година , заедно с разположения в подножието на планината храм-паметник “Рождество Христово” и намиращия се наблизо исторически връх Бузлуджа, монументът се посещава от над 100 хиляди български и чуждестранни туристи.

Пътешествия без край . Венета Николова

Източник: pateshestvia