ЧУДО! Момиче проходи след 23 години в инвалидна количка!

ПЪРВИ КРАЧКИ САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВИ ВЕЧЕ 23-ГОДИШНАТА ВИКТОРИЯ СТЕФАНОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЯТО СТРАДА ОТ ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА. Целият живот на девойката допреди месец преминава в инвалидна количка, но след операция и рехабилитация в Австрия тя стъпва на краката си и е устремена да се възстанови напълно.

„Вики е дългоочаквано за нас дете. Осем години не можех да забременея и когато заченах, цялото семейство беше много щастливо. Тя обаче се роди с детска церебрална парализа и от малка я водим по доктори, операции, баячи. Пробвали сме всичко, но нищо не успя да я вдигне от инвалидната количка”, разказа майката на момичето Стела.

Вики е интелектуално запазена и мечтае да стане лекар, за да помага на хора, които също имат проблеми с опорно-двигателната система.

За да стане на крака, момичето е преминало няколко операции за корекция на крайниците в София, както и дълги години в рехабилитации, но всичко било напразно. Преди няколко месеца дядо й продал семеен имот и с парите от продажбата тя заминала за лечение в специализирана детска ортопедична клиника във Виена. „В интерес на истината тръгнахме без големи очаквания, тъй като и друг път Вики е била оперирана. Просто бяхме длъжни да опитаме и това”, споделя Стела.

Интервенцията продължила няколко часа и когато хирурзите приключили работа, съобщили на майката на Вики, че са направили всичко необходимо тя да стане на крака и от там нататък всичко зависи от волята на момичето при рехабилитацията. „Екипът от рехабилитатори във Виена са невероятни професионалисти. Направиха изключително много за прохождането й. Те работеха не само за раздвижване на краката, но и за ръцете и главата й. Залата им е оборудвана с много модерна техника, която, за съжаление, в България не се среща”, разказа Стела.

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МЕСЕЦ ВИКИ ПРЕКАРВАЛА ПО 4 ЧАСА В РАЗДВИЖВАНЕ, КАТО ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВАЛА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЧРЕЗ РОБОТ ЛОКОМАТ, ВЕЛОЕРГОМЕТЪР, РАБОТА В БАСЕЙН, А ЧАСТ ОТ УПРАЖНЕНИЯТА СЕ ПРОВЕЖДАЛИ ПОД ФОРМАТА НА ИГРА. „Много приятно й се отрази терапията с куче и коне. Това й подейства успокояващо и като разтоварване от ортопедичните упражнения”, сподели майката.

В един от последните дни от престоя във Виена се случило чудото и Вики станала от инвалидната количка. „Рано сутринта се запътих към стаята й, за да я заведа до рехабилитационната зала и като отворих вратата, тя стоеше права сама. Пазеше равновесие, въпреки че й потреперваха коленете. Това беше най-щастливият момент в живота ми”, категорична е Стела.

ДНЕС 23-ГОДИШНОТО МОМИЧЕ ПРАВИ НЯКОЛКО КРАЧКИ САМА, НО БЪРЗО СЕ ИЗМОРЯВА. Уверена е, че ще успее да се движи нормално след време и отново й предстои курс на рехабилитация. „Наела съм специалистка, която да работи с нея вкъщи. Чрез рехабилитацията в домашни условия няма да се стопира развитието на дъщеря ми и вярвам, че лятото ще излезем из града на разходка без инвалидната количка”, казва Стела. Тя и Вики са на мнение, че лечението на хора с неврофизиологични проблеми не е напразно и със силна воля може да бъде преборена всяка болест.

„Искаме да вдъхнем сили на всички хора в същата ситуация. Не трябва да се отказват, защото днес медицината е напреднала толкова много, че има лек за всичко”, допълва още майката на Вики.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ