„Чувствам се горд, защото съм българин“ – Дан Колов – българската легенда в борбата

„Чувствам се горд, защото съм българин“, е казал един от най-големите родни спортисти – Дан Колов. „Балканският лъв“ е смятан за най-великия борец на всички времена, донесъл на страната ни световна слава и престижни награди. Той е първият борец, който успява да спечели два пъти „Диамантения пояс“ за световен шампион тежка категория при професионалистите.

На този ден преди 126 години в село Сенник се ражда родната легенда в бойните спортове. Със своята невероятна физическа сила, воля и талант, наричаният още „Кинг Конг“ и „Кралят на кеча“ разгромява редица известни гиганти като Джеф Лоуренс-Циклопа, Джак Ширей и др.

Още като тийнеджър, бъдещият шампион заминава за САЩ. Не след дълго той започва да мери сили в редица кеч турнири и бързи се превърща в най-популярния кечист на територията на Северна Амерка. Големият спортист реди един след друг безгрешни мачове цял свят – Нова Зеландия, Австралия, Африка, Азия.

След 30 години в чужбина Дан Колов се завръща в България и продължава да участва в двубои и в родината. През цялата си кариера е уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин.

Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце и безгранична щедрост, помагайки на множество българи, както в България така и в чужбина. Спортните успехи го правят милионер, като борецът раздава всичко за благотворителност.

Първият самолет на българските пощи е купен от него. Колов създава школи по борба, тренира младите спортисти, но също така и продължава да се състезава почти до последните си години.

Дан е награден посмъртно със званието „Заслужил майстор на спорта“ и от 1962 г. в негова памет Българската федерация по борба устройва международен турнир по свободна борба.

Източник: Кмета