Чували ли сте за правилото 30 – 30 ? То пази от мълнии

Небесното електричество се подписва върху кожата като папратово листо или корона на дърво.

Има един необикновен клуб със свободен достъп, към който със сигурност не искате да се присъедините: клуба на хора, които са оцелели от мълния. Разбира се, има и по-лош вариант – да попаднеш в списъка на тези, за които клубът е все пак по-добрата опция. Звучи невероятно, но оцелелите са пощадени от нещо, чиято температура е по-висока от тази на повърхността на Слънцето. Всяка секунда на земята падат средно 80-100 мълнии, сочат глобалните метеорологични данни.

Да оживееш след удар от мълния, се свежда до комбинация от чист късмет и предвидливост. Помага и развенчаването на митовете, на първо място, че мълнията никога не удря на едно и също място. Прави го! Американка разказва в сайта на клуба на оцелелите от мълнии, че й се е случвало три пъти, в медиите преди 4 г. пък се появиха разказите на неин сънародник, застиган от природното явление цели 5 пъти. У нас мълнии 5 пъти палят една и съща къща в доспатското село Црънча. В години с горещо време и резки температурни обрати гневът на небето се стоварва средно 23 пъти годишно върху нюйоркския небостъргач Емпайър Стейт Билдинг.

Юни и началото на юли са времето от годината, през което небесното електричество е често явление в България. Малко известното у нас, но популярно в САЩ правило 30 – 30 е добър практически ориентир дали има непосредствена заплаха за мястото, на което се намира човек.

Първото число измерва близостта на заплахата по време на буря. Ако за времето между светкавицата и гръмотевицата не можете да преброите с равномерно темпо поне до 30, потърсете незабавно подслон – мълниеносният облак е в опасна близост. Второто число указва кога след последната гръмотевица е сравнително безопасно да излезете на открито. Буферното време е 30 минути.

“Като физическо явление мълнията е мощен електрически импулс с прав ток между облаците и земята. От многото видове мълнии най-популярна е линейната, която има дължина 10-25 км и в същото време несравнимо малката ширина от 2-5 сантиметра. Разпространява се със скорост до 61 км/секунда и е най-честата причина за фатален инцидент по време на буря – обясни доц. Мая Аргирова, координатор на Специализирания комплекс по изгаряне и пластична хирургия в университетската болница за спешна медицина “Н. И. Пирогов”. – Температурата, която се развива в мълнията, достига 30 000 градуса, а протичащият ток е със сила около 300 килоампера. Времето за обмен на заряда между облака и земята е едва около 100 милисекунди. Достигайки повърхността, електричеството “връща” една част нагоре с обратен удар до 30 килоампера. Отделената енергия се разпространява циркулярно извън мястото на падане на мълнията и нанася поражения върху всичко, през което протече.”

Най-опасно е на открито – човек може да бъде ударен от мълния директно. Токът протича през тялото и повечето такива случаи завършват фатално, казва хирургът. Сравнително по-голям е шансът за оцеляване при останалите видове поразяване, когато сме засегнати непряко. Например, когато електричеството удари в близост до нас – дърво, скала, сграда, дори друг човек, с които сме в телесен контакт. Трети начин е, когато мълнията е достигнала земята и електричеството влезе през единия крак и излезе през другия.

Има и случаи, в които дрехите на човека пламват като факла и това причинява обширни дълбоки изгаряния. Известни са и инциденти със засягане на живи същества от заряд, паднал на километри от тях.

При буря първият стремеж е да намерим подслон. Но е възможно да пострадаме от мълния и в близост до навеси, дървени подслони, дори в сграда, особено при контакт с водосточна тръба, антени, метални съоръжения. Телефонните жици също не са заземени и особено по време на разговор има риск.

От мощното електричество и развиващата се топлинна енергия се засягат основно дихателната, сърдечната и нервната система, уточни доц. Аргирова.

Скоростта на преминаване е много висока и затова някои пострадали нямат видими рани, но може да се стигне до внезапно спиране на сърдечната дейност или загуба на съзнание. В по-леки случаи хората изпадат в дезориентация, неспокойствие, главоболие, сърцебиене, аритмии, промени в сърдечната дейност, които говорят за тежки миокардни нарушения.

Често изгарянето оставя специфична следа по кожата, обикновено в зоната на потене. Т.нар. линеарни изгаряния по правило са повърхностни или имат точковиден характер. Приличат на рисунка на папратово листо или на корона на дърво. Най-често се появяват върху гърдите, гърба, корема, раменете.

Мълнията може също така да увреди зрението или да спука тъпанчето, а нероядко – и двете.

По глобална статистика средно между 70 и 90% от ударените оцеляват. Рекорден брой фатални случай има в Бразилия, където поради климатичните особености бурите са често явление.

На достигналите живи до медицинска помощ се започва спешно комплексно лечение. У нас пострадалите са най-често хора, които работят на полето, и планинари. Особеност при катерачите, ударени от мълния на около и повече от 2000 метра надморска височина, е, че пораженията им бяха еднакви, въпреки че случаите не съвпадат по време и нямат нищо общо помежду си, разказа доц. Аргирова. При постъпването им в болницата всички алпинисти били с дълбоки изгаряния около кръста, невъзможност да си движат краката и засягане на очите.

Оказва се обаче, че с активно лечение и рехабилитационна програма неврологичните поражения се преодоляват и отново прохождат. Лечебното поведение е като при високоволтови електрически изгаряния и пациентите подлежат на многоетапни пластично-възстановителни и реконструктивни операции.

Какво можем да направим, за да избегнем среща с небесно електричество?

Не е възможно да се даде пълна гаранция, но рискът може да се намали. За тази цел доц. Аргирова

препоръчва:

Ако сте наясно какво метеорологично събитие се очаква, е по-вероятно да се предпазите – съобразявайте се с прогнозата за времето, при вероятност за бури не излизайте на открито, не стойте до водосточни тръби. Вкъщи спазвайте правилата за безопасност.

Ако буря ви завари навън, не стойте под единични дървета, под навеси, до пилони, антени, в близост до метални обекти. Мълнията поразява най-високото нещо в даден район, независимо дали това е извисяващо се дърво, скала или човек. Просто електричеството “търси” най-прекия път до земята. Старайте се да не сте най-високият обект, но не лягайте на земята, за да не увеличавате площта, с която контактувате с нея. Приклекнете – направете така, че тялото ви да има най-малък допир с терена, по който може да се разпространи мълнията. Отдалечете се от река, езеро, море, язовир – всички водни басейни са изключително рисково място. Освободете се от метални предмети.

Ако сте с кола, влезте вътре и затворете плътно прозорците – получава се т.нар. фарадеев кафез, който “не пуска” вътре мълнии.

Не забравяйте, че има и случаи на пострадали от мълнии в дома си. В масивна сграда затворете прозорците и вратите, не използвайте вода от крановете, не контактувайте с едри метални конструкции като перила например, не говорете по стационарен телефон.

Изчакайте 30-ина минути след преминаване на бурята, преди да излезете навън и да подновите дейността си на открито. Това е застраховка срещу късно “разтоварване” на статично електричество – светкавицата може да падне повече от един път на едно и също място.

Източник: 24 часа