Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня – Полезна и вкусна

Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Тя е една от любимите подправки на различни култури още в Древен Рим. Причина за това е пиперливия ѝ вкус, подобен та този на индийския пипер. През Средновековието чубрицата дори се е използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Но приложението ѝ съвсем не се изчерпва само с кулинарията. Чубрицата е билка, която има множество и най-разнообразни ползи за здравето. Употребяват се както пресните, така и изсушените листа, пише факти.бг.

Тя съдържа етерично масло, слузни съставки, горчиви вещества, танин, а в пресните листа се съдържа витамин С и каротин. Ето какви ползи за нашето здраве се крият в ароматното растение:

Българската народна медицина препоръчва чубрица за хора с високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, повръщане. Тя стимулира секрецията на жлъчен сок и така увеличава апетита и подобрява храносмилането. Чубрицата помага и при подуване на корема. Именно заради способността ѝ да стимулира дейността на стомаха и червата, с нея се подправят трудно смилаеми храни – боб, леща, грах, меса, зеле, картофи.

Има свойството да прочиства организма, а това се отразява върху бъбреците, жлъчния мехур и на лимфната система. Освен прочистващи свойства, чубрицата има и спазмолитични качества. Ето защо присъства като съставка в лекарствени препарати, които помагат за справянето с чревни и жлъчни спазми.

Билката има и благоприятно действие върху пикочно-половата система. Тя спомага за нормализирането на менструалния цикъл при жените и за потенцията на мъжете.

В състава на чубрицата е установено наличието на антидепресанти. Затова се смята, че помага при депресия, стимулира мозъчната активност и осигурява прилив на енергия.

Източник: Марица