Храните, които трябва да избягваме да ядем на празен стомах

Когато сме гладни, сякаш няма никакво значение с какви продукти разполагаме, а най-важното е да се изядат възможно най-бързо. Експертите обаче съветват да сме предпазливи в такива случаи. Все пак не всички храни са подходящи за закуска на празен стомах. Причината е, че някои могат да ви навредят.

Много от вас ще бъдат разочаровани, защото сред „враговете“ на закуска е дори и кафето. Любимата гореща сутрешна напитка на мнозина е по-добре да се остави настрана за малко. За да не допуснем фатални грешки, съветваме ви да се запознаете с други продукти, които трябва да ядете в средата на деня.

Правилното хранене е основата на здраво тяло. Също така е важно не само това, което ядете, но и когато го направите. Експерти диетолози изготвиха списък с продукти, които не препоръчват да се ядат на празен стомах.

Кафе

Всички любители на кафето предпочитат да започнат сутринта с чаша прясно сварено кафе. Но те дори не подозират, че това е вредно за организма им. Кафето предизвиква прекомерно производство на стомашен сок, което уврежда лигавицата. Най-лошите последици са гастрит или язви. Това не означава, че трябва да откажете тази освежаваща напитка. Просто изчакайте, докато закусите.

Сладко

Най-популярната закуска е нещо сладко. Известните френски кроасани с кафе са доста предпочитан вариант. Все пак се въздържайте от тях, ако не искате да поканите диабета. На задстомашната жлеза е трудно да произведе голямо количество инсулин, за да се разгради глюкозата, ако това трябва да се случи веднага след събуждане. Така че опитайте да замените шоколада с нещо по-малко вкусно и задоволително.

Зелени зеленчуци

Въпреки популярното вярване, че всички зеленчуци са много полезни, трябва да знаете, че могат да ви навредят рано сутрин. Суровите зелени зеленчуци съдържат аминокиселини, които агресивно засягат стомашната лигавица. По-добре е да направите гарнитура от зеленчуци за основно ястие по-късно през деня.

Домати

Те съдържат много киселина, поради което се отделя много стомашен сок. По този начин ще си гарантирате не само дискомфорт, но и киселини. Подобен ефект има консумирането на ябълки, картофи и цитрусови плодове на празен стомах.

Банани

Този плод, изяден на празен стомах, може да наруши функционирането на вашата сърдечно-съдова система. Яжте банани след основната закуска. Полезните витамини ще бъдат по-добре усвоени от тялото ви.

Продукти от дрожди

Тази категория продукти включва главно печивата. И това е най-лошият избор на бърза закуска, ако сте гладни. От тези продукти тялото страда от повишено образуване на газове. Ще почувствате дискомфорт и тежест.

Газирани напитки

Не забравяйте, че напитките, особено студените и газирани, имат отрицателен ефект върху метаболизма. Експертите съветват, преди да започнете закуската, да изпиете чаша вода със стайна температура. Това ще помогне на процеса на храносмилане.

Пикантна храна

Храната с много различни подправки няма да донесе никакви ползи на стомаха ви рано сутрин. Пригответе се за болка, киселини и храносмилателни разстройства.

Какво съветват експертите да се яде сутрин?

Обърнете внимание на различни зърнени култури. Те са източник на витамини, полезни микроелементи, което означава енергия и сила. Не забравяйте и за ползите от обикновените яйца. Между другото, този нискокалоричен продукт ще привлече вниманието на тези, които следят фигурата си. Също така консумирайте различни видове ядки.

Източник: Актуално