Хора от цяла Европа идват да се молят пред иконата на този Български манастир, иконата там има уникална сила!

Ако искате да посетите едно истинско духовно място, отдалечено достатъчно от светската суета, настанила се, за съжаление, в повечето църкви и манастири у нас, то тръгнете на изток от Асеновград, вдясно от пътя за Първомай и – недалеч от село Златовръх (някога наричано Арапово) – ще достигнете до Араповския манастир. Тази прекрасна обител насред полето посреща своите гости с особена и самобитна атмосфера – посетителите остават изненадани от отриващата се пред него красива гледка. Възникнал е през XIX-я век, в разцвета на Българското Възраждане. Съборната църква „Св. Неделя“ започва да се строи през 1956 г. и е завършена през 1859 г.

Посветена е на Света великомъченица Кириакия или Неделя (на славянски), която е била посечена заради нейното твърдо и достойно изповядване на Христовата вяра. Църквата е голяма, кръстокуполна, с четири свободни опори; при това не са щадени средства за постигане на високо строителство и художествено майсторство. Стенописите й са правени между 1864 и 1884 г. и включват и сцени от житията на свети Иван Рилски, патриарх Евтимий, свети Иларион Мъгленски, свети Марко Преславски и други. Това което посетителите виждат, преминавайки през тежката порта на манастира е неговият обширен зелен, много добре поддържан двор, в който, освен църковния храм има ансамбъл от по-малки сгради.

Прави впечатление голяма каменна кула в южния край на двора, която е свързана с един от най-известните хайдути в този край – Ангел войвода – основен дарител за изграждането на манастира. Кулата е правоъгълна, с тесни прозорчета, приспособени за бойници. В северния край на двора е параклисът, а до него – аязмото, чиято слава се дължи на силата на водата му да помага на хора със силно увредено зрение. Благодарение на това, че измила очите си с вода от аязмото, сляпата щерка на турски бей прогледнала и той – от благодарност – построил сегашното аязмо и дарил пари за построяването на самия манастир.

А старите хора в областта твърдят, че са се отървали от перде на очите, след като в продължение на няколко месеца всеки ден плискали лицето си с налята от аязмото вода. Не по-малко впечатляваща е чудотворната сила на иконата на Божата майка да дарява бездетни семейства с деца. Горещите молитви през иконата са помогнали не на и две жени да родят, след като съвременната медицина се е оказала безсилна да им помогне! Затова не спира потокът на бездетни жени от цялата страна, включително и от Гърция, които посещават манастира, уповавайки се в безмерната сила на божата майка!

 

Източник: vsyakajena