9 Най-фатални реставрации, които шокираха света

Задачата на реставраторите е да съживят разрушените и повредени произведения на изкуството. Тази работа е творческа, но не съвсем проста: един грешен ход и шедьовърът е разрушен. За съжаление грешките са неизбежни.

Колегите в „Bright Side“ са събрали няколко сензационни случая, при които възстановяването се е провалило.

1. Разрушен стенопис

Най-сензационният случай на неуспешно възстановяване е настъпил в Испания. 80-годишната Сесилия Хименес доброволно е възстановила стенопис с образа на Исус в местна катедрала. Но по някаква причина изобщо не приличаше на оригинала. Възможно е зрението на възрастната жена да я е предало.

Можете да спорите безкрайно дали е виновна Сесилия или не. От една страна, стенописа е развален. От друга страна, катедралата стана известна по целия свят, а Сесилия сега се нарича новата Гоя.

2. Стенописите загубиха очите си

Възстановяването на стенописите в Сикстинската капела е най-обширната реставрационна работа на ХХ век. Но много критици на изкуството вярват, че това е неуспешно.

Когато експертите почистили саждите, те докоснали най-горния слой на стенописите – онзи с корекции от самия Микеланджело. В резултат на това някои от персонажите дори загубиха очите си.

3.Фантастичността на Берлускони

През 2010 г. работниците са монтирали статуи на Марс и Венера (около 175 г.) пред резиденцията на италианския премиер Силвио Берлускони. Статуите бяха открити с липсващи части на тялото.

Берлускони им нареди да бъдат възстановени. Оказа се добре, но критиците на изкуството не оценяват импулса на министър-председателя. Смята се, че ремоделирането на паметници,  е подобно на вандализъм, защото не знаем как изглеждаха фигурите първоначално. След тази критика Марс и Венера бяха върнати в първоначалното си състояние.

 

4.Осветен живопис

Дева Мария и Детето със Св. Анна от Леонардо да Винчи бяха възстановени. Ако по-рано имаше мътни тъмни нюанси, които надделяват, сега картината доминира от ярки цветове, сякаш действието се извършва в слънчев ден. Според експерти, това противоречи на визията на Да Винчи.

Някои експерти от Лувъра дори прекратяват работата си в знак на протест срещу подобно възстановяване. Но работата на реставраторите наистина ли е толкова лоша?

5.Неузнаваемия Ленин

Всеки град в Русия има статуя на Ленин. Но тази в Краснодар Край  беше злополучна. След възстановяването тя придоби непропорционално дълга ръка и лице на някой друг.

Оказва се, че паметникът е имал такъв външен вид дълго време, но снимките не са се разпространили до 2016 г. Историята дори се появи в централната телевизия, след което лидерът на световния пролетариат получи преобразяване.

6.Великата китайска стена

Великата китайска стена е най-големият архитектурен паметник на Земята и, за съжаление, също бавно се разпада.

Преди няколко години реставраторите неуспешно реконструираха една от най-красивите участъци от 780-метровата стена, просто я покриваха със слой бетон.

Случаят понастоящем се проучва и останалата част от стената ще бъде възстановена по-внимателно.

 

7.Замъкът на Матрера

Реконструкцията на древната крепост Матрера в Испания беше много противоречива: кулата започна да изглежда твърде модерна. Оказа се, че реставраторът Карлос Квевадо иска да уточни кои части от крепостта са нови и кои са древни.

Между другото, Архитицер, авторитетна общност от архитекти, взе страната на Квевадо. Но местните жители все още не бяха щастливи.

8.Брадата на Тутанкамон

През 2014 г. служителка на музея в Кайро изпусна златна маска от Тутанкамон от 30 килограма (10 килограма) и брадата се разруши от реликвата. Вместо да отиде при професионалисти, жената се обърна към съпруга си, реставратор.

Той отново залепи брадата със супер-лепило. Нещо повече, той избра грешния ъгъл. В същото време той оцвети брадичката на Тутанкамон с лепило и реши да я изстърже, като направи драскотини. За щастие маската е възстановена правилно

9.Бебе с главата на някой друг

Скулптурата на Дева Мария и бебето Исус в Съдбъри, Канада, веднъж пострадала от вандалите: главата на бебето беше открадната.

Художникът Хедър Уайз доброволно е направил нова глава, но резултатът от нейната работа изглеждаше по-странно и провокира недоволство сред местните жители.

Но в крайна сметка действията на Хедър изиграха положителна роля: човекът, който открадна истинската глава, се смути и я върна. Скулптурата е възстановена.

Послеслов

Струва си да се отбележи, че случаите на неуспешно възстановяване на изкуството са рядкост. Безброй произведения на майсторите от миналото са оцелели до днес благодарение на усилената работа на реставраторите. Един от добрите примери е тази скулптура на ангел на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана.