Учени от БАН избиха рибата с това разкритие: Пийте ракия за здраве

Ракията е полезна за здравето ни, категорични са учени. Изследването е съвместно между специалисти от Берн и Копенхаген, Медицинския университет в София, както и учени от БАН.

Ракията е напитка, която е събрала милиони почитатели, а вероятно след потвърждението на специалистите ще събере още повече фенове.

В нея се съдържат редица съставки, които помагат на организма да бъде здрав. Учените отбелязват, че алкохолната напитка е много полезна за метаболизма. Съставките, които има в нея, успяват да стимулират отделянето на ензими и стомашни сокове и по този начин хранителните съставки се усвояват по-бързо от организма.

Стомашните неразположения също ще бъдат решени с помощта на българската алкохолна напитка – достатъчно е да изпивате по около 50 до 70 грама ракия вечер, съветват учените. Те са убедени, че напитката може да помогне и за поддържането на теглото.

Редовната консумация на обичаната от българите ракия ще помогне за работата на сърцето, като стимулира кръвообращението.

Не на последно място, напитката може да облекчи болките във врата и гърба, както и мигрена и главоболие. Уловката тук е, че за да бъде полезна за организма, ракията трябва да се пие в умерени дози. Според специалистите, които са провели проучването, човек не бива да прекалява – максимумът, който може да си позволите, е до 100 грама за ден.

Все пак, ако сте прекалили и снощи сте консумирали повече от напитката, учените съветват на следващата вечер просто да пропуснете. В крайна сметка става дума за алкохол и не бива да не се прекалява, защото по-големите количества могат да имат негативни последствия за организма.

Столетникът Петко Ангелов от карловското село Столетово също е убеден, че ракията е полезна за организма. Роденият през 1915 година мъж споделя, че няма никакви сериозни болести, има завиден слух и през пролетния сезон съвсем сам копае градинката пред дома си.

Обича да си пийва ракийка всеки ден и да се заговаря с хората, които минават по улицата, където е неговата къща. Според Петко има една единствена рецепта за дълголетие – да правиш добрини на хората, да се трудиш умерено и да живееш живота си спокойно.

Източник: gotvach