Упражнението „Златна рибка“ на Кацудзо Ниши, което преражда гърба и кръста!

Ако имате много заболявания, лекувайте гръбначния стълб, написа преди време, в една от своите книги, прочутият лечител и класик на естественото лечение Кацудзо Ниши

Днес думите на японския лечител са по-верни от всякога.

За съжаление, денят на повечето съвременни хора минава по определен начин: първо седят на бюрото, а след това в колата. У дома обездвижването продължава на любимия диван. Това доведе до безпрецедентно разпространение на различни заболявания на гръбначния стълб.

Ако по-рано болките в гърба и кръста се считаха за заболявания на възрастните хора, днес пикът на заболеваемостта се е застопорила във възрастовата граница от 17 до 49 години. Повече от 80% от пълнолетното население в света страда от болки в гърба и се нуждае от лечение на остеохондроза и усложненията, които тя носи. Такива усложнения са заболявания като междупрешеленна херния, ишиас, различни радикуларни синдроми.

Как да избегнем проблемите с гръбначния стълб, ако водим заседнал начин на живот?

Кацудзо Ниши е изучавал и тествал на практика огромен брой лечебни методи, избрал най-ефективните и ни ги предоставя в своята книга „Златни правила на здравето“.

Упражнението на японския лечител Ниши – „Златна рибка“, е третото правило на здравето в системата на учения. То ненапразно е наречено така. Упражнението, подобно на приказната златна рибка, може в най-кратки срокове драстично да подобри състоянието на гръбначния стълб, да възстанови кръвния поток и чревната подвижност.

Упражнение „Златна рибка“

Как работи Златната рибка? На първо място упражнението връща гръбначните прешлени на правилните места. Това освобождава свитите и притиснати кръвоносни съдове и нервни окончания. движението на кръвта постепенно се нормализира. Освен това, много хора отбелязват и възстановяване на чревната подвижност.

Упражнението трябва да се прави сутрин и вечер. След тренировката е налице усещане за спокойствие и мир – сякаш за миг сте станали златна рибка, която плува волно във водата, отмивайки умора, тревожност и болест.

Упражнението „Златна рибка“ е перфектно съчетание от йога и други източни практики

Някои спортисти обичат да използват това упражнение, докато загряват преди да влязат във фитнес залата. В този случай то ще намали риска от нараняване по време на тренировките, което е особено важно при работа с тежести.

На практика няма контраиндикации за упражнението. Основното правило е да бъдете внимателни към тялото в процеса на извършване на вибриращите движения. На хората, които имат тежко изкривяване или болка в гръбначния стълб, се препоръчва да се консултират със специалист, преди да започнат да правят упражнението.

За да се постигне максимален ефект, е необходима твърда повърхност, която може да бъде под или твърд диван. Облеклото трябва да бъде свободно – за да може да контролирате движенията по време на изпълнение.

Подготовка (загряване) за упражнението

1. Легнете на пода или друга плоска и твърда повърхност.

2. Поставете ръцете зад главата и се опитайте да се изпънете по цялата дължина. Краката са прилепнали един до друг!

3. Петите и ханша са плътно до пода.

4. Протегнете гръбнака за 5-7 секунди, като изпънете ръце нагоре, без да се отлепяте от пода.

5. Друга възможност е да опънете дясната ръка нагоре, комбинирана с левия крак, който се изнася леко встрани. Останете в това положение, като броите до седем.

6. Повторете същото и с лявата ръка.

Техника на упражнението „Златна рибка“

1. Заемете същата начална позиция: легнете по гръб, изпънете крака, а ръцете са зад главата. Тялото е плътно до пода, а пръстите на краката се изпъват максимално към главата.

2. Започнете да правите бързо осцилаторни движения, напомнящи вибрации на тялото. Тялото трябва буквално да се премята леко от една страна на друга, подобно на риба, която плува. Движението трябва да бъде точно от едната страна към другата, а не нагоре и надолу.

3. В началото правете упражнението една минута, като постепенно трябва да достигнете до три минути.

4. Първоначално упражнението може да изглежда трудно за извършване. В този случай можете да поискате помощ от близките си: нека те да ви държат за глезените или краката, докато разклащате тялото в различни посоки.

Сега вече знаете как да направите упражнението „Златна рибка“. Това наистина е уникален елемент от една здравословна гимнастика, достъпен за всички, независимо от възрастта.

Въпреки факта, че „Златната рибка“ е получила огромна популярност и е най-известното упражнение Кацудзо Ниши, по-добре е да следвате и другите му препоръки. Това ще ви гарантира здраве и отлично благосъстояние.

Източник: Lekuva.net