Уникален метод как да си имате винаги пресен лук вкъщи – без почва и саксия, расте като полудял:

Напоследък стана модно отглеждането на пресни подправки в саксия на прозореца. И нищо чудно – нима има нещо по-вкусно от прясно откъснати листенца босилек към пастата или стръкче розмарин за печените картофки? Днес ще ви научим как да си отгледате сами пресен лук у дома – така няма да се налага да тичате до магазина по спешност, освен това е бързо, лесно и приятно.

А за да стане още по-интнересно, методите, които ви предлагаме (а те са цели два), не включват дори използването на саксия и почва.

Не се шегуваме – днес ще ви разкажем как да си отгледате пресен лук в полиетиленов плик ! В резултат на това ще имате истинска зелена реколта без никакви затруднения и дори няма да се наложи да се цапате с пръст.

Трябват ви:

здрави полиетиленови торбички;

луковици (за предпочитане малки);

дървени стърготини (можете да си купите във всеки магазин за домашни любимци);

тоалетна хартия;

Методът е много прост и бърз за помнене:

1. „Запарете“ една шепа дървени стърготини с вряща вода в тенджера, оставете ги да изстинат и след това отцедете водата от тях. Стърготините трябва да са влажни, но не и мокри – при натискане от тях не трябва да капе вода.

2. В плик поставете две големи шепи дървени стърготини, като ги притиснете леко.

3. Междувременно подгответе луковиците – отрежете шията им, за да стимулирате растежа на зелените пера.

4. Засадете малките луковици в приготвените стърготини, като ги поставите плътно една до друга.

5. „Надуйте“ плика с въздух и вържете краищата. Оставете го в покой, докато зелените пера станат достатъчно високи. Тогава можете да го развържете. Този метод насища опаковката с въглероден диоксид, който е необходим за активния растеж на растенията.

6. Вторият метод е да се използва обикновена тоалетна хартия вместо дървени стърготини. Откъснете няколко слоя, сложете в плик и я навлажнете с вода, за да се получи вид каша. След това повторете всички предишни манипулации.

Резултатът – много лук в малко пространство и за кратко време!

Източник: За Жената