Тя е дете на Америка, но е с българско сърце! (ВИДЕО)

Танцовото фигурно пързаляне напоследък придоби популярност в Щатите и Канада и състезателите, подготвени от тези школи, печелят все повече медали. Най-пресните примери са канадската двойка Скот Мойер и Теса Въртю, шампиони от олимпиадата в Пьончан, както и американците Мая Шибутани и Алекс Шибутани, които завоюваха бронз в същата надпревара. Ние българите също си имаме двойка в този спорт, която тренира наравно не с кого да е, а с шампионите Мойер и Въртю. Теодора Маркова и Симон Дазе, българка и канадец, са определяни от редица специалисти като фигуристи с голям потенциал.

Теодора и Симон са заедно от 10  месеца и подобряват класирането си след всяко състезание. Българката е успяла да убеди канадския си партньор да представляват България и да работят за класиране на олимпиадата в Пекин през 2022 г. „Хубаво  е да имаш до себе си човек, който работи много упорито. Много е лесно да се пързалям с Теодора“, казва Симон за нашето момиче. Двамата ни фигуристи вече имат един бронзов медал от турнира в Истанбул от тази година и се представиха по-добре от очакваното на европейското в Москва през януари и на световното в Милано през март, където се наредиха съответно на 26-о и 29-о място.

Теодора наскоро навърши 19 години, в момента учи невронауки в университета „Макгил“ в Монреал и успява да съчетава ученето с тренировките и ходенето по състезания. Избрала е това учебно заведение заради възможността да ползва ледената пързалка там, а впоследствие се оказва, че тя и партньорът й делят леда със олимпийските шампиони Мойер и Въртю, от които могат да научат много. Треньори на нашите състезатели са легендарните Мари-Франс Дюброй и Патрис Лозон, както и Паскал Дени, Ромен Хафенауер и Жозе Пише. Теди, както я наричат всички, е родена в България, но от бебе живее в Кънектикът. Това, което й помага да се чувства толкова свързана с Родината, е, че родителите й са успявали да пътуват с нея и братята й почти всяка година.

Младата ни надежда стъпва на ледена пързалка, когато е на 7 години, през едно от летата, в които е в България. „Тогава ние се бяхме прибрали в България за една година и бяхме записали Теди в първи клас там, спомня си с вълнение Ирена Маркова, майката на Теодора. – Баща й я заведе на кънки и тя оттогава е все на леда.“ Първоначално Теди се състезава индивидуално първо за Щатите, после за България, като успява да завоюва цели 91 медала, 32 златни, 33 сребърни и 19 бронзови. Физическата подготовка при индивидуалните състезатели обаче е много по-голяма, отколкото при двойките и Теди изпитва това по трудния начин, с много контузии, включително и на гърба. Изправена пред възможно прекратяване на кариерата си през миналата година, тя решава да не се предава и бързо се преквалифицира при двойките. През юли 2017 г. успява да намери партньор в лицето на Симон Дазе, с когото са не само колеги, но и приятели. Цялата тази трансформация Теди успява да постигне за 9-10 месеца, нещо, което според специалисти е много трудно. Освен всичко тя заедно със Симон успява да се квалифицира за световно и да се представи много добре. „Световното не беше част от плана, но отидохме да се състезаваме там, за да имаме повече опит на международно ниво“, казва Теди.

„Обичам да се пързалям, тогава се чувствам свободна, допълва българката. – Забравям за всички проблеми и просто се рея по леда. Радвам се, че намерих Симон, разбираме се чудесно и си даваме кураж, когато някой от двамата е уморен.“ Симон пък казва, че още не е научил много неща за България, но има желание за това.

Единственото, което притеснява Теди и Симон, са разходите за подготовката им на леда. Те покриват почти изцяло таксите за треньорите и наемите за съоръженията, както и средствата за закупуване на кънки и костюми за състезания. Двамата споделят, че биха се радвали на всяка помощ, за да могат да тренират достатъчно и да се класират възможно най-напред в бъдещите състезания.

„Гледаме напред, готвим се за олимпиада, аз продължавам да уча и да се пързалям. Не е никак лесно, но продължаваме напред, споделя Теди. – През миналата година направихме хореографията на танците ни много набързо, тази година ще обърнем повече внимание на това. В края на лятото започваме пак със състезанията.“

В свободното си време Теди обича да гледа филми, да готви и да пътува. Казва, че ще успее да се прибере за малко в България, преди да започне с натоварената състезателна програма, за да се зареди с положителна енергия от всичко, което обича там.

Източник: bgvoice